MusikkPlot

Torshov kirke i Oslo er under oppussing. Nå går debatten høyt om kirken må klare seg med e-orgel. (Arkivfoto)

Protesterer mot e-orgel

Når de gamle pipeorglene synger på siste verset, er det millioner å spare på å kjøpe et elektrisk orgel til en brøkdel av prisen.

Publisert Sist oppdatert

Du må regne med saftige protester fra organisten. Unge ser ikke ut til å bry seg. De spiller orgel som aldri før.

Det er svik mot menigheten og helt tragisk om en hovedkirke i Oslo ikke får et akustisk orgel

Økonomisk krise

Torshov kirke i Oslomå ha nytt orgel. Planen har vært å kjøpe et pipeorgel til 4,5 millioner kroner. Da vil de få det de som har greie på det, kaller et nøkternt bruksinstrument. Problemet er at det er økonomisk krise i Oslo-kirken.

Kirkelig fellesråd som forvalter midlene fra kommunen, må bruke sparekniven. Det høres smerteskrik fra flere menigheter.

Ryktene om at Torshov kirke må ta til takke med et elektrisk orgel har nådd organisten i menigheten, Kristian Hernes:

«Jeg blir nedslått hvis vi blir avspist med et syntetisk orgel, sier han til Vårt Land.

Orgelkonsulent Hans Jacob Tronshaug som har innhentet anbud på nytt pipeorgel, har fått beskjed om å legge prosjektet på vent. Kirkeverge Robert Wright sier ingen ting er bestemt, men minner om at de har ansvar for 65 kirkebygg som har et etterslep på vedlikehold som beløper seg til en milliard kroner.

Må ha akustisk orgel

– Det er svik mot menigheten og helt tragisk om en hovedkirke i Oslo ikke får et akustisk orgel, sier Tronshaug.

Organister rundt om må bare godta at det blir stadig flere elektriske orgler. De beklager utviklingen, men det er lite de kan gjøre.

Tramper i orgelsalaten

Det finnes avvikere blant organistene. Terje Haugom, pensjonert organist i Bjørgvin, tråkker i orgelsalaten med begge beina. Han minner om at et godt elektrisk orgel koster 300.000-600.000 kroner. Et akustisk orgel med like mange stemmer vil koste 10-12 millioner. Folk flest vil ikke kunne høre forskjell.

– Vi organister må bare godta, lære å bruke og elske elektriske orgler, skriver han i Vårt Land.

Han mener det beste elektriske orglene har et «vell av nydelige orgelstemmer, flere stilarter og med uendelige muligheter»

Økende interesse

Orgel er ørnen blant instrumentene. Det ser det ut til at unge musikere er i ferd med å oppdage.

–Det er en gledelig oppblomstring av interessen for orgel, sier professor Inge Lise Ulsrud til Vårt Land.

I helgen ble Oslo orgelfestival avsluttet med et godt innslag av unge musikere.

Kirken startet for noen år siden et målbevisst arbeide for å rekruttere organister. Flere kommunale kulturskoler tilbyr nå orgelundervisning og det er startet flere lokale orgelklubber.

Victoria Ulriksen (13) har også gjort seg bemerket med sitt orgelspill i Norske talenter på TV2. Hennes Toccata av Bach har på tre uker fått 153.000 visninger på Youtube.

Det er selvsagt stas for unge å få spille på et gedigent pipeorgel. De har nok fått med seg at elektriske orgler er på vei inn over alt, men det seg ikke ut til å legge en demper på orgelinteressen.

Powered by Labrador CMS