Åtte av ti nordmenn leste en bok i fjor, viser leserundersøkelsen som ble presentert i anledning verdens bokdag.

Lesevaner i Norge: Nedgang i boklesing, økning i strømming

Åtte av ti nordmenn har lest en bok eller lyttet til en lydbok i løpet av det siste året. I snitt slukte boklesere nesten 15 bøker på ett år.

Publisert

Det viser leserundersøkelsen, som Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen presenterte på verdens bokdag tirsdag.

Det er en liten nedgang i andel av befolkningen som har lest eller lyttet til en bok siden forrige undersøkelse for tre år siden. Nå svarer 81 prosent bekreftende, mens andelen var 83 prosent i 2021.

Halv million er superlesere

Halvparten av befolkningen (49 prosent) leser minst én bok i kvartalet. Og over en halv million nordmenn er «superlesere». Det vil si at de leser minst 25 bøker i året.

De viktigste årsakene folk oppga til at de leste i fjor, var at de hadde fått mer tid og at det var flere bøker de hadde lyst til å lese.

For dem som svarte at de ikke hadde lest bok i fjor, var de viktigste grunnene siden forrige måling at de har fått mindre tid til å lese, økt mobilbruk og at de brukte mer tid på film og serier.

De fleste velger papirbøker når de skal lese. Totalt 75 prosent av alle bøker vi leser, er på papir. 17 prosent er lydbokformat og 8 prosent ebok.

Flere velger strømming

Samtidig blir strømming mer populært, viser tallene. En av tre sier at de strømmer bøker – 33 prosent – opp fra 27 prosent for tre år siden. Blant disse mener halvparten at de leser/lytter til flere bøker enn før.

Leserundersøkelsen viser også at færre enn før leser for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna. I årets undersøkelse har det sunket til 75 prosent.

– Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier administrerende direktør Trine Skei Grande i Forleggerforeningen.

Leserundersøkelsen er gjort av Norstat for Bokhandlerforeningen og Forleggerforeningen. 2061 har besvart undersøkelsen, som ble gjennomfør i februar i år.

Powered by Labrador CMS