Maria Parr (t.h.) og illustratør Åshild Irgens med Brageprisen i kategorien barne- og ungdomsbøker som «Oskar og eg» innbrakte dem i fjor. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris: Tre norske er nominert

Norge har kapret tre nominasjoner til Nordisk Råds barne- og ungdomslitteraturpris.

Publisert Sist oppdatert

Ikke bare er grøsseren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høytlesningsboken «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert fra Norge.

Fra det samiske språkområdet er dessuten Saia Stueng fra Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii», som er andre bok ut om Maren.

I alt er 14 nordiske bildebøker, barnebøker og ungdomsromaner fra Norge, Sverige, Danmark, Finland, Færøyene, Grønland, Island, Åland og det samiske språkområdet nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

Det er de nasjonale medlemmene i bedømmingskomiteen som nominerer verkene, og vinneren offentliggjøres i en TV-sending 22. oktober som kan sees i alle de nordiske landene. Prisen ble første gang utdelt i 2013.

Dette mener juryen om de tre

«Udyr», som allerede har innbrakt Ingvild Bjerkeland Arks barnebokpris, kan ifølge Nordisk råds jury både leses som en ren spenningshistorie, en allegori om det å være på flukt – og som en varm kjærlighetshistorie «om en bror som gjør alt han kan for at søsteren hans skal være trygg, selv om verden rundt dem holder på å gå i stykker».

Om den Bragepris-belønnede «Oskar og eg» mener juryen at Maria Parrs hovedkarakterer Ida og Oskar er «aktive, kreative og nysgjerrige aktører i sitt eget liv», som kan fungere som rollemodeller for dagens barn – som «ofte er passive mottakere av andres kreativitet». Irgens illustrasjoner komplementerer ifølge begrunnelsen teksten godt.

Saia Stueng har ifølge juryens begrunnelse en «bemerkelsesverdig» evne til å fange essensen av ungdomstiden, der hun i «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» håndterer viktige temaer som ungdom kan kjenne seg igjen i, og formidler kompleksiteten i det å vokse opp i dagens samfunn.

Powered by Labrador CMS