Emma Steinbakken er 2023s mest spilte norske artist på radio – etter at hun ble den første på åtte år til å danke ut Kygo.

Emma Steinbakken skyver Kygo ned fra tronen som mest spilte artist

Kygo toppet i åtte år listen over mest spilte norske artister på radioen – men i 2023 kapret Emma Steinbakken førsteplassen.

Publisert Sist oppdatert

At Steinbakken nå overtar radiotronen skyldes låter som hennes Hellbillies-tolkning «Jeg glemmer deg aldri», Eidsvåg-coverlåten «Floden» og hennes egen «Used To Love You».

Ifølge den årlige statistikken fra Gramo over radiospilling ble Emma Steinbakkens musikk spilt nær ni timer mer enn Kygo sin i 2023.

Kommunikasjonssjef Rita H. Mamelund i Gramo opplyser at Kygos åtte år på toppen er rekord, og at det knyttet seg spenning til om han skulle klare enda et år.

– Men egentlig er det litt godt å se at det er endringer. Ekstra gøy er det at det er en kvinne som utfordrer, sier Mamelund.

Ba om «Floden»

Emma Steinbakken hadde 30 innspillinger i rotasjon på norsk radio i 2023, og fem av dem står på listen over årets 100 mest spilte låter. Totalt hadde låtene til Emma Steinbakken 14.486 avspillinger og over 740 timer spilletid.

«Floden» alene ble spilt 3832 ganger på radio, noe som tar drøyt 218 timer. Steinbakken vant også Spellemann for Årets låt med sin suksesstolkning, som først dukket opp i «Hver gang vi møtes».

– Jeg har vokst opp med å høre «Floden», så jeg spurte om å få synge akkurat denne sangen, fortalte Emma til NTB rett før TV 2-serien ble vist.

– Spinnvilt

Radiosuksessen kommer litt overraskende på managementet hennes, ifølge kommentaren fra Guttorm Raa i Be Nice.

– Wow, det var da voldsomt! Emma hadde jo et fantastisk år, og man forventet jo at hun kom til å ligge høyt. Men helt øverst som norsk hovedartist foran store artister med enorme kataloger, det er spinnvilt, sier Raa.

Gramos statistikk viser at dersom man ser bort fra nasjonalitet, er det kun én internasjonal artist som overgår Emma Steinbakken i spilletid på norsk radio, nemlig den canadiske superstjernen The Weeknd. Selv om hans 13.521 avspillinger er færre enn Steinbakkens, var låtene lenger og ga en samlet spilletid på 789 timer.

Åtte av ti er menn

Etter The Weeknd og Emma Steinbakken på topplisten over total radiospilletid følger Ed Sheeran, Kygo, David Guetta, Elton John, Chris Holsten, Alan Walker, Dagny og Justin Bieber.

Med andre ord er åtte av de ti mest spilte artistene totalt i 2023 menn – slik det ifølge Gramo også var i 2022. Bare Emma Steinbakken og Dagny entrer denne listen.

Pressemeldingen trekker fram at statistikken er litt bedre om man kun ser på de norske artistene: Her er fire av de ti mest spilte kvinner, med Astrid S og Sigrid i tillegg til Steinbakken og Dagny.

Ballettpike slo an

Årets mest spilte norske låt ble Aden Foyers «The Ballet Girl», spilt nærmere 6000 ganger på radio i fjor.

– Absolutt hinsides og helt uvirkelig for meg, sier Aden Foyer i en uttalelse formidlet av Gramo.

Han startet dette artistprosjektet uten noen som helst forventning om respons i Norge. I februar ble Aden Foyer Spellemann-nominert som årets gjennombrudd, etter å ha hatt stor suksess internasjonalt – ikke minst via Tiktok.

Mest spilte låt med norsk tekst i fjor – og på en andreplass etter engelskspråklige «The Ballet Girl» – ble Hkeem og Makosirs «Danser videre i livet», som de slapp tilbake i 2022.

Lite norsk på kommersielle kanaler

Listene er basert på rapporter for 2023 registrert i Gramo fram til april 2024 og omfatter all radiospilling av utgitte innspillinger i kanalene til NRK, P4 og Bauer Media.

Samlet sett var 40 prosent av musikken spilt på radio i fjor norsk.

NRKs kanaler P1, P3 samt distriktskanalene spilte mer enn 50 prosent norsk musikk gjennom året. På Radio Norge var 5,4 prosent av musikken som ble spilt, norsk, noe som er ned 0,2 prosentpoeng fra 2022.

Powered by Labrador CMS