Film og tv

«Avatar: The Way of Water» er «den mest innbringende kinofilmen i Norge – noensinne».

Nye tendenser blant norske kinogjengere

Denne uken ble det kjent at de siste månedene har vært gode for norske kinoer, etter noen tøffe år med pandemi. Men noen ting har blitt viktigere for kinopublikummet.

Publisert Sist oppdatert

Det er optimisme i kinobransjen etter en sterk start på kinoåret 2023.

Totalt ble det solgt 958.976 billetter på norske kinoer i januar, som er 245.649 flere solgte billetter enn tilsvarende måned i 2022, ifølge bransjeorganisasjonen Film & Kino.

To ganger i fjor oppnådde dessuten norske kinoer over en million solgte kinobilletter på månedsnivå, blant annet i desember.

Fjoråret startet riktig nok ikke så lovende. Selv om det ble slutt på koronarestriksjoner tidlig på året, ble det meldt om dramatisk nedgang for kinoene flere måneder etter gjenåpningen.

– Vi fortjener en opptur

Det er derfor ekstra gledelig å se at tallene for de siste månedene er såpass gode, sier administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino, Espen Lundberg Pedersen.

Espen Lundberg Pedersen er administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film & Kino. Foto Film & Kino

– Norske kinoer opplevde en fin inngang til det nye året med en knallsterk jul. Nå fortsetter oppgangen, og det gleder oss i kinobransjen stort. Etter en tøff covid-periode i 2020 og 2021, så synes vi at vi fortjener en opptur.

Pandemien var krevende for kinobransjen. Nordisk Film Kino AS leverte kinobransjens største underskudd i 2020 med 62.645.000 kroner, selv om de også var aktøren som hadde mottatt mest støtte, ifølge tall fra Kulturrådet.

Nye vaner?

Etter pandemien har det i flere deler av kultursektoren blitt snakket mye om «nye vaner» blant dem som oppsøker kulturtilbud, både i hvor ofte de oppsøker det, hvordan de gjør det og hvilke tilbud de oppsøker.

Lundberg Pedersen forteller at de i kinobransjen har blitt mer avhengig av populære filmer for å selge godt med billetter.

I 2023 er det ikke minst filmer med premierer i desember 2022 som har vist sterke takter. Filmer som «Kampen om Narvik», «Folk og røvere i Kardemomme by» og «Avatar: The Way of Water», som nå kan skilte med tittelen «den mest innbringende kinofilmen i Norge – noensinne», har levert godt for kino-Norge i år.

– Vi ser at kinopublikummet er tilbake på kino når vi har det rette innholdet. Julen er et godt eksempel på det med den nest beste romjulen gjennom tidene, forteller han, og legger til:

– Tendensen er nok at utvalget i større grad er viktig for om man går på kino enn tidligere.

«Kampen om Narvik» er blant filmene som har levert godt for kino-Norge i år. Her representert ved skuespiller Stig Henrik Hoff og produsent Live Bonnevie. Foto Terje Pedersen / NTB

Filmene de har mest tro på

I februar har filmer som «Ant-Man ant the Wasp: Quantumania», «Asterix & Obelix i Dragens Rike», «Titanic 25-årsjubileum» og «Mumier På Eventyr» premierer på norske kinoer, mens mars har filmer som «The Whale» og «KuToppen- På Sporet» og «Creed III».

Dette er blant filmene de har mest tro på de neste månedene, ifølge Lundberg Pedersen.

– Men det kan også være andre filmer som det blir mer omtale om rundt for eksempel Oscar-utdelingen som gjør at filmene får enda bedre besøk enn det vi forventer. Videre utover året er det storfilmer som «Fast & Furious», «Den Lille Havfruen» og «Mission Impossible» som nok vil selge flest billetter.

Powered by Labrador CMS