Film og tv

Robert Finster spiller den unge Sigmund Freud i Netflix-serien «Freud».

Freud ordner opp

Psykoanalysens far står i sentrum for det nye Netflix-dramaet «Freud». Men dette er slett ingen dokumentar, i stedet blir den unge Sigmund innblandet i en fiktiv mordhistorie.

Publisert Sist oppdatert

For skuespiller Robert Finster var den største utfordringen med å spille Freud å ikke få barere seg – på et helt år.

– Jeg er ikke tilhenger av å ha samme stil hele tiden, jeg pleier å variere frisyrer og barbere meg på ulike måter. Nå fikk jeg ikke lov til det, Freud skulle se lik ut hele tiden, sier 36-åringen til TT, og legger til:

Så fort innspillingen var over og jeg fikk tillatelse, barberte jeg bort alt av hår både på hodet og i ansiktet.

Mistenkeliggjort

TV-serien «Freud», som er å finne i Netflix-utbudet, utspiller seg på slutten av 1800-tallet og forteller en fiktiv historie om hvordan den unge Sigmund Freud, mistenkeliggjort av den eldre generasjonen blant annet for sine eksperimenter med hypnose, blir innblandet i en komplisert mordsak.

Robert Finster er ukjent utenfor Østerrike, men i hjemlandet er han en godt kjent TV-skuespiller.

– Som skuespiller er man jo alltid glad for å bli tilbudt en rolle, og jeg kjente at dette var en stor mulighet for meg, ikke minst ettersom serien, takket være Netflix, når så langt ut. Men under innspillingen var akkurat det noe jeg virkelig forsøkte å ikke tenke på. Jeg kunne replikkene mine og gjorde jobben min, jeg tenkte ikke på at sluttresultatet skulle vises globalt.

«Ikke interessant»

Kunnskapene hans om Freud var før innspillingen nokså begrenset, forteller han. Nå vet han betydelig mer, men han valgte likevel å begrense kunnskapsinntaket.

– Jeg leste biografiene som finnes om mannen, men bare de som handlet om tiden fram til han fylte 30 år. Tiden etter var ikke interessant for serien. Jeg leste bøker og skuespill fra den tiden for å få en følelse av hva slags problemer og tanker som preget tiden.

Helt tilfeldig snublet han også over en læremester i et spesielt fag: Nemlig hvordan man snakket i Wien sent på 1800-tallet.

– I en tobakksforretning jeg pleier å gå til jobber det en kvinne som snakker på en måte som høres ut som om hun kommer fra det sene 1800-tall. Og det finnes også en del eldre østerrikske filmer som gir deg en innføring.

Slåss mot demoner

Seriens Sigmund Freud er en mann som slåss mot sine indre demoner og Finster kjenner seg igjen.

– Vi kan nok alle kjenne igjen det å ha noen mørke deler i vårt indre og i våre personligheter som vi forsøker å slåss mot.

– Freud slites mellom behovet for anerkjennelse og kjærlighet, samtidig som han vil løsrive seg fra blikket til den eldre generasjonen. Det samme gjentar seg i hver generasjon. Når noen forsøker å gjøre noe som ikke har vært gjort før, blir det fort kollisjon.

Powered by Labrador CMS