Film og tv

Deeyah Khan på jobb blant amerikanske høyreekstremister for å lage «White Right: Meeting the Enemy»

Deeyah Khan tar for seg vold mot kvinner i ny dokumentar: – Jeg vil vite hvorfor dette fortsetter

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha laget en rekke prisbelønte dokumentarer viet ekstremisme av ulike slag, skal Deeyah Khan i sin neste dokumentar ta for seg vold og drap mot kvinner.

«Counting Dead Women» er tittelen på Deeyah Khans nye dokumentarfilmprosjekt, som den doble Emmy-vinneren skal regissere og selv produsere, sammen med produsent Sverre Pedersen.

– Det har kommet flere rapporter de siste årene som viser at kvinner blir drept og mishandlet i samme antall som i så mange år før. Dette til tross for opplæring og bevisstgjøring og viktige kampanjer fra mange hold. Likevel fortsetter denne atferden. Jeg vil vite hvorfor dette skjer, hvorfor denne oppførselen og volden fortsetter, sier Deeyah Khan i en epost til NTB.

Første gang

I «Counting Dead Women» vil hun også se på hva vi gjør – eller ikke gjør – som samfunn for å endre tankegangen som gjør det mulig for denne volden og dehumaniseringen av kvinner å fortsette.

Dette er første gang den britiskbaserte, norske filmskaperen har fått produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt til en av sine filmer. Én millioner kroner er tildelt Khan og hennes Fuuse Film.

– Jeg er takknemlig og glad for at vi endelig kan jobbe sammen etter å ha fått utviklingsstøtte for noen av mine tidligere filmer. Jeg ser frem til dette første gangs produksjonssamarbeidet med NFI, sier Khan til NTB.

Filminstituttets dokumentarfilmkonsulent Eirin Gjørv mener Deeyah Khan er en av de tydeligste registemmene vi har, og sier hennes filmkunstnerskap «er drevet av mot og klokskap og en jakt på humanismen, også i dem som for mange av oss fremstår som monstre».

– Gjennom et unikt fortellerperspektiv og et usedvanlig sterkt engasjement greier hun å sette dagsordenen, utfordre og endre, gang på gang. Khan evner å løfte komplekse tema over i noe publikum over hele verden kan gjenkjenne på et menneskelig plan, heter det videre fra Gjørv.

Epidemi av vold

Deeyah Khan gjestet nylig Norge for å motta pris for sine tidligere dokumentarer, titler som blant andre «America’s War on Abortion» og «Muslim in Trump’s America» (begge 2020), «White Right: Meeting the Enemy» (2018) om amerikanske høyreekstremister, og «Jihad: A Story of the Others» (2015), om vestlige unge som sluttet seg til IS.

Hun regidebuterte med «Banaz: A Love Story» i 2012, om æresdrapet på en kurdisk ungjente i Storbritannia. Og om hvorfor hun nå velger vold i hjemmet som tema, svarer hun NTB slik:

– Covid har også løftet frem at det er en epidemi av vold mot kvinner bak lukkede dører. I «sikkerheten» i sitt eget hjem er hun ikke trygg, og vi må konfrontere dette problemet sterkere som samfunn fordi vi ikke klarer å redusere disse overgrepene, denne volden, denne kontrollen, i den grad vi burde. Denne problemstillingen som eksisterer innenfor den personlige, intime sfæren er et viktig spørsmål og en stor samfunnsutfordring, og bør behandles som dette.

Powered by Labrador CMS