MusikkPlot

Kongens gate 12 i Oslo skal bli Musikkens hus.

TONO: – Vi bygger norsk musikk for fremtiden

­TONO har kjøpt eiendommen Kongens Gate 12 i Oslo. Visjonen er å bygge «Musikkens hus» med lydstudioer og arrangementsfasiliteter for TONOs medlemmer, og kontorer for både TONO og andre virksomheter i musikkbransjen, ifølge administrerende direktør, Karl Vestli.

Publisert Sist oppdatert

Avtalen om kjøp av Kongens gate ble inngått 15. november etter vedtak i TONOs styre 13. november. Investeringen er en betydelig milepæl i TONOs 95-årige historie, forteller Vestli.

TONO har store visjoner for bygget, som skal bli et «Musikkens hus».

– Vi skal bygge topp moderne studioer med et flott besøksområde for TONOs medlemmer som skal stå til fri benyttelse. Vi skal også bygge scene- og arrangementslokaler, i tillegg til kontorer for TONOs ansatte.

Administrerende direktør i TONO, Karl Vestli. Foto TONO

Vi inviterer også andre virksomheter i musikkbransjen inn i tråd med visjonen om «Musikkens hus», og er allerede i samtaler med flere aktører om dette. Bygget signaliserer at vi er et TONO for fremtiden, og vi gleder oss til dette neste kapittelet i vår historie, sier administrerende direktør i TONO, Karl Vestli.

Knutepunkt i musikk-Norge

TONOs styreleder Jørgen Karlstrøm sier at det i tillegg til årets årsmøtevedtak om at TONO kan investere i eiendom, står et visjonært og samlet styre bak beslutningen om å investere i eiendom.

– TONOs styre har i lengre tid arbeidet sammen med administrasjonen med idèen om å investere i eiendom og realisere et samlingssted for medlemmer. Vi arbeider for at TONO-huset i Kongens gate skal bli et knutepunkt i musikk-Norge. Målet er å samle en rekke musikkorganisasjoner og -selskaper under ett tak, samtidig som vi åpner dørene for TONOs medlemmer. Her skal det skapes ny musikk og nye sangtekster, det skal bli kurs, arrangement og seminarer, sier Karlstrøm.

TONOs styreleder, Jørgen Karlstrøm. Foto TONO

Malling & Co Vekst er selger av Kongensgate 12. Fondet kjøpte eiendommen høsten 2002.

– Planen var i utgangspunktet å utvikle eiendommen på egenhånd, men vi kom til enighet med TONO, og bygget passer svært godt til deres formål om å etablere «Musikkens Hus» i hjertet av Kvadraturen, sier Mads Mortensen, Managing Partner i Malling & Co Investment Management.

Lang historie med å eie egne lokaler

Etter å ha leid lokaler i Møllergata 4 i to år går nå TONO tilbake til å investere i egeneide lokaler.

– Det er ikke noe nytt for TONO å investere i eiendom. Vi mener dette er et godt tidspunkt å investere på, som normalt gir god avkastning. Vi solgte våre kontorlokaler på Grønland i 2019 etter å ha eid det i mer enn tretti år. Det ga en gevinst på nærmere 60 millioner kroner, sier Vestli.

Disse pengene skytes nå inn i Kongens gate, deriblant til byggingen av studiofasilitetene for TONOs medlemmer. Dette er i tråd med årsmøtevedtaket fra 2022, som sier at midlene skal brukes til kulturelle formål i vid forstand, hvor studiofasiliteter for TONOs medlemmer nevnes spesifikt. Kjøpet er også i tråd med TONOs investeringsstrategi, som ble vedtatt av årsmøtet i 2023. Her står det å lese at TONO skal investere sine likvide midler med lav risiko, men samtidig «søke å oppnå best mulig avkastning på midlene». Eiendom er nevnt spesifikt. TONO overtar bygget med eksisterende leietagere 1. desember, og ser for seg en periode på 12-18 måneder før oppgradering og oppussing er fullført og planene er fullt ut realisert.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Willy Martinsen har TONO jobbet en stund med å finne de rette lokalene. Og hvis TONO får det som de vil, kommer også andre musikkorganisasjoner inn i huset, forteller han:

– Det bygges studioer for medlemmer, der disse kan møtes for å skrive og spille musikk. Det blir en lounge, der de kan møtes sosialt og det blir også en scene der det skal holdes konserter. Vi ønsker også å skape et bredere musikkmiljø på huset, og vil invitere inn andre musikkorganisasjoner. Siden vi lanserte dette tirsdag har vi allerede fått 4-5 henvendelser fra organisasjoner som synes dette høres spennende ut, sier Martinsen, som legger til at TONO ønsker mer dialog på tvers i bransjen, og at de ønsker å bygge norsk musikk for fremtiden.

Kommunikasjonsdirektør i TONO, Willy Martinsen. Foto Sverre Chr. Jarild.

Bygget, som TONO kjøper av Malling & Co Vekst, består av seks etasjer fordelt på et brutto areal på 3.363 kvadratmeter. Før kjøpet har TONO gjennomført en grundig «due diligence»-prosess for å sikre et grundig beslutningsgrunnlag. Kjøpet finansieres av TONOs egne midler, samt gevinsten fra salget av Tøyenbekken 21 i 2019. TONOs rådgivere i transaksjonen var Realnor, Wikborg Rein og BER, mens Malling ble representert av Thommessen.

Powered by Labrador CMS