Teater og scene

– Jeg kommer ikke til å trekke tilbake min påpekning av at den forestillingen gikk inn i integriteten til folk, og at dette var en belastning for familien, sier statsminister Erna Solberg (H).

Solberg vil ikke beklage teateruttalelser etter Bertheussen-tiltale

Erna Solberg (H) trekker ikke tilbake kritikken mot teaterstykket «Ways of Seeing» etter tiltalen mot Laila Anita Bertheussen. Arrogant, mener Ap.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere justisminister Tor Mikke Waras (Frp) samboer Laila Anita Bertheussen ble torsdag forrige uke tiltalt for angrep på demokratiet ved å ha fingert en rekke trusler, inkludert brannstiftelse og skadeverk, mot ledende politikere – blant annet sin egen samboer.

Handlingene i tiltalen ses i sammenheng med et omstridt teaterstykke på Black Box i Oslo senhøsten 2018, der det ble vist foto og video av boligene til Wara, samt tidligere samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). Kort tid før Bertheussen ble siktet i saken i mars i fjor, kritiserte Solberg teaterstykket.

– De som har laget stykket, må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser som bidrar til at det er tøffere å være politiker, uttalte hun da, en uttalelse som senere har blitt kritisert for å legge et utilbørlig press på kunstneres ytringsfrihet.

– Belastende

På spørsmål fra NTB om hun nå, etter tiltalen, vil beklage kritikken overfor Black Box og de ansvarlige bak teaterstykket, svarer Solberg nei.

– Jeg kommer ikke til å trekke tilbake min påpekning av at den forestillingen gikk inn i integriteten til folk, og at dette var en belastning for familien, sier Solberg.

– Jeg har aldri beskyldt dem for å stå bak noe som helst, og det er viktig å understreke. Det er viktig å huske hva jeg faktisk sa. At det var en belastning, og at de burde tenke over det. Hele scenografien og hele arbeidet rundt og måten de markedsførte det på, vil oppleves som en belastning, sier Solberg, og legger til:

– Jeg mener at min jobb som statsminister ikke fritar meg fra ytringer også om kunst, og jeg er opptatt av at politikere skal ta kritikk og annet, men at det også kan være belastende, sier Solberg.

Ap ba om beklagelse

Solberg har også tidligere avvist å beklage uttalelsene fra Stortingets talerstol etter krav fra Aps Anette Trettebergstuen i mars i fjor. Trettebergstuen reagerer sterkt på at Solberg heller ikke nå vil beklage.

– Statsministeren viser igjen at hun ikke forstår sin egen posisjon i møtet med ytringsfrihet og den frie scenekunsten. Da statsministeren la press på Black Box, og mente noe om hva teaterstykket Ways of seeing kunne føre til, samt ba de tenke seg om, gikk hun over streken. Det skapte naturligvis sterke reaksjoner. Vi trenger mer, ikke mindre, provoserende politisk kunst, skriver Trettebergstuen i en epost til NTB.

– Spørsmålet til NTB ga nok en gang Statsministeren en anledning til å beklage, og med det vise at hun har forstått at hennes uttalelser la uheldig press på kunsten som ytringsarena. Men også denne gangen er svaret blottet for selvransakelse, men overfylt av arrogant avvisning og belæring om at alle andre tar feil og misforstår, skriver Trettebergstuen.

Bertheussen (55) nekter straffskyld for punktene i tiltalen, opplyste hennes forsvarer, advokat John Christian Elden, torsdag.

Powered by Labrador CMS