MusikkPlot

Prisdryss til Ary denne uka.

Skilte seg ut blant 150 norske artister: – Hun er helt unik

– Jeg trodde vi bare skulle ta en øl på Blå, men så sto kulturministeren her for å holde tale. Ary mottok denne uka Bendiksenprisen – og en annen pris.

Publisert Sist oppdatert

Bendiksenprisen – eller Arne Bendiksens Talentpris, som er det fulle navnet – er en pris som deles ut av artistenes egen organisasjon GramArt.

150 norske artister ble foreslått til årets pris, som etter hvert ble til fem nominerte.

Denne uka ble det kjent at årets vinner heter Ariadne Loinsworth Jenssen, bedre kjent under artistnavnet Ary.

Hun trodde hun skulle ut og ta en øl med manageren sin.

– Det er aldri noen som har strukket seg så langt for å overraske meg. Jeg trodde vi bare skulle ta en øl på Blå, men så sto kulturministeren her for å holde tale. Jeg ble litt perpleks, sier Ary om den overraskende prisoverrekkelsen til NTB.

Prisdryss

Og det var ikke ukas eneste pris for Ary: Senere samme dag mottok hun NOPA-prisen i åpen klasse.

Prisen får hun for låten My Awe Sustains fra det kritikerroste albumet For Evig (2022).

I juryens begrunnelse heter det følgende:

– Teksten er det bærende elementet i dette innovative popverket som tar oss med på inn i historien der fortelleren beskriver en fortryllende beundring og tiltrekning mot en annen. Sjelden hører man så spennende bilder brukt i et relativt populært tema, en form for kjærlighetsopplevelse. Produksjonen er mørk og duvende som underbygger både stemningen som artisten drar oss inn i fra første sekund og er perfekt spennende, med nydelige detaljer og dynamikk. Til slutt er det VI som blir stående, stum av beundring.

Overrekkelse av kulturministeren

Ary fikk Bendiksenprisen overrakt av kulturminister Lubna Jaffery. Foto Tord Litleskare / NTB

Bendiksenprisen er en gave fra Kultur- og likestillingsdepartementet til norske artister. Den blir hvert år delt ut til til en artist som har kommet et stykke på vei i karrieren og har et klart formål om å bidra til talentutvikling innen norsk populærmusikk.

I tillegg til et diplom og heder og ære, får vinneren også 100 000 kroner. Ary skal bruke talentprispengene på «å overleve», sier hun.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery holdt tale for en rørt artist og understreket hvordan musikk er en så viktig del av livene våre.

– Hun er helt unik og har en stayerevne som jeg virkelig beundrer. Også er jo dette en talentpris, og er det noe hun har, så er det talent, sier Tatiana Palanca, juryleder og styremedlem i GramArt.

Comeback og sårt tema

I 2016 ble Ary kåret til den artisten flest bransjefolk hadde tro på av Musikknyheter, hun høstet mengder med omtale og ettertraktede spillejobber blant annet på Øya.

Så stilnet det – og først i fjor kom debutalbumet, det nevnte For evig.

I løpet av perioden «borte» hadde hun lært seg å produsere sin egen musikk. Albumet handlet om sorgen over å miste tvillingbroren.

Albumet fikk mye god kritikk og en Spellemann-nominasjon.

Det ga artisten blandede følelser, har hun tidligere fortalt i et intervju.

– I utgangspunktet føles det helt absurd å skrive et popalbum om død og sorg. Det er rart å promotere det og snakke åpent om noe som er så sårt – og så skulle selge billetter. Jeg kjenner på dualiteten i å skulle lansere en karriere basert på det, sier hun til NTB.

Arbeidet med albumet var en viktig del av Arys sorgprosess. Hun kunne få være i sorgen, jobbe med sorgen i halvannet år. For etter at broren Andreas døde fikk hun en stor respekt for det som hadde skjedd.

– Min måte å vise respekt på, det som føltes riktig, var å være i sorgen. Det hadde ikke føltes riktig å skrive en poplåt om noe annet. Jeg var bekymret for om jeg var for spesifikk, men har fått tilbakemelding fra en av mine nærmeste venner, som bruker musikken min til å komme i kontakt med sin egen sorg som handler om en forelder. Det er jeg glad for, at det kan komme noen andre til nytte. For det kom meg til nytte også, å få lov til å skape det.

Powered by Labrador CMS