MusikkPlot

Sara Fjeldvær har sluppet albumet Stars.

Sara Fjeldvær: – Bandet forandret soundet mitt

For singer/songwriter Sara Fjeldvær ble samarbeidet med andre musikere over tid en øyeåpner.

Publisert Sist oppdatert

­Singer/songwriter Sara Fjeldvær har etablert seg på den alternative popscenen de siste årene. Hun ble nominert til årets stjerneskudd under by:Larm, vant årets NOPA-stipend og har opptrådt blant annet by:Larm, Pstereo og Trænafestivalen. Hennes andre studioalbum Stars ble sluppet 9.februar.

– Jeg har vært singer/songwriter siden jeg var 13. Over tid har jeg satt sammen et bra band. Selv om dette har vært en lang og seig prosess, har bandet formet soundet mitt. Jeg har gitt dem låtene og stor frihet. De er så vanvittig gode, og jeg prøver ikke å legge for mange føringer, forklarer hun.

Stiller spørsmål ved ulikhet

Stars inneholder billedlige skildringer, oppfordringer og utfordringer. Albumet stiller spørsmål ved hvor ulike vi er, pirker i samfunnsnormer, gir gjennom stjernene et stikk til døvende storbylys, erstatter det gudelige og skildrer kjærligheten selv. Direkte tekster og formanende synging veves sammen med elegante strykearrangementer og rockegitar når Fjeldvær nå fester oss til loddet sitt og stuper dypere inn i sitt musikalske hav. Lytteren loses gjennom iørefallende melodier med overskridende stemmeprakt i hennes alt-/folk-/popmusikk.

– Da jeg flyttet hjemme fra som 16-åring, var det første jeg gjorde å kjøpet et piano. De fleste låtene blir til på det. Jeg kan sitte og nynne litt «tulle-engelsk», og bruker ofte stream og consciousness. De beste låtene blir til når tekst og musikk kommer samtidig, det er da det svinger. Jeg skriver generelt mye, også dagbok, utdyper hun.

Fjeldvær utforsker tilsynelatende allmenne følelser og skildrer ensomheten storbyen tviholder på med sine uunngåelige lyktestolper og butikklys. Tekstene omhandler motstridende følelser om byliv kontra bygdeliv, kjærlighet kontra ensomhet og tvil kontra håp til medmennesker. Låter som Outrageous, Proposition og We All Know Too Well pirker i det store samfunnet vårt, og kritiserer vår manglende velsignelse til å grine på åpen gate og våre små bjørners tendens til bedrevitenhet.

Men Fjeldvær liker ikke å klage, og tempererer tekstene sine med en dyp erindring av håp.

– Jeg er en optimist i ordets rette forstand og trenger ikke myse lenge før jeg ser enden av tunnelen, sier hun.

Release-turné

Sara Fjeldvær kommer fra øya Hitra i Trøndelag og vokste opp i et hus fylt av instrumenter. Flust av inspirasjon og iver debuterte Fjeldvær som offentlig sanger som fireåring og har ikke tvilt på karrierevalget siden. Hennes kombinasjon av folk, jazz, pop, rock og americana kan være vanskelig å plassere, men låtskrivingen er nyansert, modig og intim, karakterisert med varm instrumentering av hennes distinkte band.

– Dette er helt klart en låtskriver som viser råhet og nerve, og som i tillegg besitter stemmen til å formidle både nært, sårt, stort og følelsesladd. Vi er sikre på at dette er en låtskriver som vil trollbinde et stort publikum i årene fremover, skriver NOPA.

Nå skal albumet ut på veien. Men først skal alle som ikke rekker å oppleve henne live få sitt:

– Den første releasekonserten blir en livestream-konsert 22. februar, sier hun.

Deretter blir det full pakke med strykere (som på albumet) i Trondheim 22. mars, før turneen fortsetter i Oslo, Steinkjer, Namsos, Røros, Larvik, Kristiansand, Stavanger, Fredrikstad og Bergen.

For tiden pakker hun, fordi hun er på flyttefot – til stedet hun ønsker å etablere seg, forteller hun.

– Så blir det mye øving, produksjon av scenekunst og låtskriving, avslutter hun.

Fjeldvær utga et selvtitulert debutalbum i 2021, etterfulgt av EP-en Best Love i 2022, samtidig som hun fullførte bachelorutdanning ved Jazzlinja på NTNU. Hun har spilt på festivaler som Pstereo, Moldejazz, Trænafestivalen, by:Larm og Trondheim Calling.

Powered by Labrador CMS