MusikkPlot

Bildet er fra Øyafestivalen 2017: Publikum på Øyafestivalen ble møtt av ordene «Gold Guides Me» - en kunstinstallasjon av Anne Senstad. Året etter ble festivalen kjøpt opp av det amerikanske fondet Providence Equity Partners.

Øyafestivalen frykter kutt i statsstøtte skyldes «alvorlig feil»

I et brev sendt til Kulturdepartementet og Kulturrådet uttrykker festivalsjefen at kuttet i tilskuddet på 1,2 millioner er vedtatt på feil grunnlag.

Publisert Sist oppdatert

Det melder Aftenposten som skal ha fått tilgang til brevet sendt fra Øyafestivalens daglige leder Tonje Kaada.

I et innlegg tidligere publisert i Dagsavisen har Kulturrådets musikkutvalg, Jan Ole Otnæs, hintet til at Øyafestivalens utenlandske eiere er årsaken til at festivalstøtten kuttes. Han begrunner det med at Kulturrådet ikke har «mulighet å kontrollere om festivalstøtten til Øya tas ut som utbytte av utenlandske eiere».

I 2018 ble Øyafestivalen kjøpt opp av det amerikanske fondet Providence Equity Partners via investeringsselskapet Superstruct Entertainment.

Alvorlig feil

Kaada reagerer på at det hun mener er en alvorlig feil: Det stemmer ikke at Øyafestivalen ikke kan vise til om penger tas ut av landet av utenlandske eiere, påpeker hun.

Øyafestivalen AS er et norsk aksjeselskap og må derfor følge norske regler. Det vil si at man kan se hvordan overskuddet er brukt når regnskapet registreres.

Vil ikke sutre i media

Statsstøtten er heller aldri blitt brukt til kommersielle formål, understreker Kaada overfor Aftenposten.

Kaada skal ha skrevet at festivalen ikke ønsket å ta debatten i mediene i fare for å fremstå som «sutrete».

Har ikke behov for støtte

Jan Ole Otnæs i Kulturrådet tilbakeviser overfor avisa at kuttet i midler til Øyafestivalen skyldes at de nå har utenlandske eiere. Det handler om mangelen på et «reelt behov for tilskudd» - noe han understreker er en viktig faktor når Kulturrådet fordeler midler.

Kulturrådet delte i år ut 160 millioner fordelt på 171 festivaler. Se hele tildelingslisten her.

Powered by Labrador CMS