MusikkPlot

Spotify varsler nye regler for utbetaling av vederlag. Avbildet: Spotify-gründer Daniel Ek.

Nye Spotify-regler går hardt utover enkelte artister

Mens strømmetjenesten opplever markant økning i brukere, varsler de nye vilkår for artistene. I verste fall kan det kan føre til at enkelte blir gjort inntektsløse, hevder styreleder i Fono.

Publisert Sist oppdatert

Spotify har lenge varslet at de vil endre vilkårene for hvordan artister får utbetalt vederlag, og i forrige uke kom bekreftelsen, da strømmetjenesten offentliggjorde detaljene i deres nye modell.

Endringene trer i kraft i 2024, og til sammen skal endringene frigi én milliard dollar til artistene over de neste fem årene. Et av grepene er at et spor må oppnå 1000 avspillinger per år for at artisten skal få utbetalt royalty. Det skriver Klassekampen.

Det skal gi bedre vilkår for artistene som er mest avhengig av royaltyinntekter, ifølge strømmetjenesten.

Slår negativt ut

Ikke alle er enige med Spotify om dette.

Avisa har snakket med blant andre Erik Hillestad, daglig leder i plateselskapet Kirkelig Kulturverksted, som frykter at Spotifys nye regler vil få dramatiske konsekvenser for dem.

– Anslagsvis vil en tredel eller opp mot halve bruttoinntekten vår fra strømming fjernes, sier han.

Plateselskapet har en katalog på 500 utgivelser med 5000 til 6000 spor til sammen, anslår Hillestad. Størstedelen av låtene i katalogen får ikke mer enn noen hundre avspillinger i løpet av et år, men sammenlagt er låtene en viktig inntektskilde for plateselskapet, ifølge ham.

– Blir gjort inntektsløs

Erlend Gjerde er styreleder i Fono, en organisasjon for norske uavhengige plateselskaper. Han sier til Klassekampen at dette vil bety mye for smal musikk, sjangermusikk, klassisk og folkemusikk.

Verk i disse sjangrene er ofte veldige lange, har et lite nedslagsfelt og blir ikke avspilt så mye. Enkelte artister i disse sjangrene har bygget seg opp dype kataloger med tusenvis av spor.

– Hvis du er et plateselskap med tusenvis av låter, og majoriteten strømmes under 1000 hvert år, blir du gjort inntektsløs etter 1. januar, sier han.

Internett største inntektskilde for kulturarbeidere

For første gang var internett i fjor den største inntektskilden på verdensbasis for skapende kulturarbeidere, og Spotify er blant strømmegigantene som den siste tiden har opplevd en kraftig økning i antall brukere.

­De innsamlede opphavsrettslige vederlagsinntektene for kunstnere innen de fem områdene musikk, audiovisuelt, litteratur, drama og visuell kunst på globalt nivå var i 2022 på rekordhøye 12,1 milliarder euro, mer enn 140 milliarder norske kroner. Dette utgjorde en økning fra året før på 26,7 prosent.

– Totalt samlet kunstnereide kollektive forvaltningsselskap verden over inn 12,1 milliarder euro, eller mer enn 140 milliarder norske kroner i 2022. Det er det høyeste noensinne, og det er verdt å merke seg at internett for første gang ble det største inntektsområdet for opphavsrettigheter i musikk, litteratur, drama, visuell kunst og innen det audiovisuelle området. En økning fra 2021 på 26,7 prosent viser dessuten at opphavsrettsinntektene kom tilbake for fullt etter pandemiårene, sier kommunikasjonsdirektør i TONO, Willy Martinsen, til Samtiden.

Solide resultater for Spotify

I oktober la Spotify fram sine kvartalstall, som viste en økning på 76 prosent i antall brukere i tredje kvartal til 574 millioner månedlige brukere.

Samme måned steg også aksjen 10,4 prosent, etter at tjenesten leverte bedre enn ventet både når det gjaldt resultatet, brukertallet og antallet premiumabonnenter.

Powered by Labrador CMS