MusikkPlot

The War On Drugs var et av hovednavnene under årets Loaded-arrangement i Oslo. Bildet viser frontfigur Adam Granduciel og The War on Drugs under en opptreden på Way Out West-festivalen i Gøteborg.

Ny Oslo-festival legger ned

Flere festivaler måtte avlyse årets arrangementer. Nå har en ny festival annonsert at de legger inn årene. – Vi ser et større skille enn tidligere, sier Norske kulturarrangører.

Publisert Sist oppdatert

– Arrangørvirksomhet har alltid vært en risikosport, og i en tid der alt har blitt dyrere er marginene mindre enn noensinne. Det skal ikke mye til før regnestykket ikke går opp lenger.

Det sa leder av Norske kulturarrangører, Siri Haugan Holden, da Samtiden snakket med henne for bare noen uker siden.

Flere festivaler har måttet avlyse årets arrangementer, og i går ettermiddag annonserte Oslo-festivalen Loaded at det ikke lenger er grunnlag for å fortsette driften av festivalen.

Dette meldte de i et Instagram-innlegg torsdag. Se det nedenfor.

Tilspissing

Siri Haugan Holden er daglig leder i Norske kulturarrangører. Foto Janne Lool

Haugan Holden forteller at markedet har endret seg markant etter koronapandemien, og økte kostnader gjør at flere mindre festivaler sliter.

Dette fører blant annet til økte skiller blant arrangørene.

– Jevnt over kan vi si at det har spisset seg til. Vi ser et større skille enn tidligere, der de store arrangørene med betydelige økonomiske muskler drar ifra resten, sier hun.

– Disse gjør det sterkt, selv med tanke på det nye utfordringsbildet med kraftig økte kostnader og et mindre lojalt publikum, mens de mindre i større grad ser ut til å påvirkes av at konsertmarkedet ikke er helt tilbake, sier hun.

Flere festivaler avlyste

Det er dette man har sett konsekvensene av det siste halve året.

Festivaler som Kadetten, Skral, Beitostølen Live, Oslo Americana og Imperium i Halden blant dem som har måttet avlyse årets arrangementer.

Arrangørene bak samtlige oppga at det er flere faktorer til at festivalene ikke finner sted i år, men at økt kostnadsnivå og lavere billettsalg enn forventet, er hovedgrunnene.

Ønske om festivalopplevelse av høyeste kvalitet

Det som ble omtalt som Oslos nye byfestival, Loaded, skulle opprinnelig blitt arrangert i 2020, men ble, som følge av pandemien, utsatt et par ganger.

Den ble også flyttet fra Vulkan og Nedre Foss Gård til Kontraskjæret. I 2020 skulle den egentlig funnet sted på Salt i Oslobukta.

På programmet i 2022 sto internasjonale navn som Wilco, The National, The Dandy Warhols og Sharon Van Etten. Flere norske, også, som Susanne Sundfør, Thomas Dybdahl og Hilma Nikolaisen.

Årets arrangement hadde internasjonale navn som The War On Drugs, John Cale, Amason og Tex Perkins & The Fat Rubber Band på plakaten. Og norske artister som Gluecifer, Louien og Fieh.

Powered by Labrador CMS