MusikkPlot

Større skille blant festivaler: Mens flere har måttet avlyse årets arrangementer på grunn av dårlig billettsalg og økte kostnader, melder andre om rekordår. Blant dem Notodden Blues Festival. Bildet er fra en konsert med kanadiske Downchild Blues Band fra et tidligere år.

Melder om rekordtall: – Tidenes festival

Mens flere festivaler har måttet avlyse årets arrangementer, melder andre festivaler om rekord i antall solgte billetter.

Publisert Sist oppdatert

­De siste månedene har en rekke festivaler måttet avlyse årets arrangementer. En oversikt Dagsavisen har publisert viser at festivalene Kadetten, Skral, Beitostølen Live, Oslo Americana og Imperium i Halden er blant dem.

Arrangørene bak samtlige oppgir ifølge avisa at det er flere faktorer til at festivalene ikke finner sted i år, men at økt kostnadsnivå og lavere billettsalg enn forventet, er hovedgrunnene.

I tillegg måtte også Odal Rockefestival kaste inn håndkleet noen uker før festivalen skulle arrangeres.

«Vi er dessverre nødt til å avlyse Odal Rockefestival 2023, grunnet en prisøkning vi ikke var i stand til å se komme», skriver arrangørene i et innlegg på Facebook.

Større skille

Leder av Norske kulturarrangører, Siri Haugan Holden, har tidligere uttalt overfor Samtiden at situasjonen har vært alvorlig for flere av medlemmene deres.

Ifølge henne har markedet endret seg markant etter koronapandemien, og økte kostnader gjør at flere mindre festivaler sliter.

Dette fører blant annet til økte skiller blant arrangørene.

– Jevnt over kan vi si at det har spisset seg til. Vi ser et større skille enn tidligere, der de store arrangørene med betydelige økonomiske muskler drar ifra resten, sier hun.

– Disse gjør det sterkt, selv med tanke på det nye utfordringsbildet med kraftig økte kostnader og et mindre lojalt publikum, mens de mindre i større grad ser ut til å påvirkes av at konsertmarkedet ikke er helt tilbake, sier hun.

– I år overgår det alt

Blant festivalene som tilhører andelen som går bedre enn noen gang, finner vi Tons of Rock. I løpet av de fire festivaldagene i juni inntok til sammen 100.000 publikummere Ekebergsletta i Oslo for å oppleve 53 band og artister.

Det er 20.000 flere publikummere enn i fjor, som var festivalens rekordår – og utsolgt.

Festivalen trekker dessuten publikum fra alle verdensdeler, ifølge festivalledelsen.

– Vi har siden starten hatt internasjonalt publikum, men i år overgår det alt. At publikum kommer fra alle verdensdeler og hele 72 andre land for å oppleve Oslo og Tons of Rock er helt fantastisk, har daglig leder Jarle Kvåle tidligere uttalt til NTB.

Rekordår

I dag kunne dessuten Notodden Blues Festival, som ble arrangert i forrige uke, melde om ny rekord:

Billettsalget på 28.500 er ifølge lokalavisen Telen 3000 flere solgte billetter enn forrige rekordår. Legger man til besøkende på gratisarrangementene i Notodden i festivalperioden, har det vært 45.000 i byen. 400 frivillige har vært i sving. Det skriver NTB.

Det gir en økt omsetning, bare i billettsalg, på nær tre millioner.

– Vi har hatt fulle hus fra starten, sier daglig leder for festivalen, Halvor Sælebakke. Han roser kunstnerisk leder Jostein Forsberg for bookingen, noe som ifølge sistnevnte har ført til at langt flere unge har løst festivalpass i 2023.

– Vi bygger bluesen inn i fremtiden ved å legge et puslespill hvor vi tror vi ser hele bildet, sier Forsberg, som ikke bryr seg om kritikk mot at festivalen ikke lenger bare er en bluesfestival.

– Det er vi og det til gagns, men vi har gjort musikkvalget bredere med country, rock og med hovedvekt på blues og får på den måten flere til å oppdage bluesen når vi lager konsertpakker med flere sjangere.

Powered by Labrador CMS