Film og tv

Kulturminister Abid Raja.

Lover 8,5 ekstra millioner til norsk film

Kulturminister Abid Q. Raja deler ut en ekstrabevilgning for å styrke norsk film ytterligere.

Publisert Sist oppdatert

Da filmfestivalen i Haugesund startet søndag kveld, kunne Abid Raja dele en gladmelding om ekstrabevilgninger til norsk filmbransje: 8,5 friske millioner til norsk film.

Bakgrunnen for dette er suksessen fra filmfestivalen i Cannes tidligere i sommer, skriver VG. I Cannes kjempet Joakim Trier om den gjeve Gullpalmen med «Verdens verste menneske», Renate Reinsve fikk prisen for beste kvinnelige skuespiller og Eskil Vogts «De uskyldige» var tatt ut til det prestisjetunge sideprogrammet Un Certain Regard.

– Til tross for krevende produksjons- og markedsvilkår under pandemien har norsk film vist svært god utviklingstakt og produksjonsevne. Samtidig har Norsk Filminstitutt (NFI) gitt den viktige satsingen på mangfold i norsk film et ytterligere løft gjennom sin nye strategi frem mot 2025, sier Raja ifølge avisa.

4,5 millioner kroner skal gå til å styrke mangfold i norsk film i 2021, til å styrke den nye talentordningen NEO, men også eventuelt tiltrekke talenter som har annen bakgrunn enn klassisk filmutdanning – mens 2,5 millioner kroner skal gå til produsenter og andre rettighetshavere for å promotere norsk film i utlandet i 2021.

I tillegg har han gitt NFI klarsignal til å delta og bidra økonomisk til et nytt internasjonalt fond for filmmangfold, gjennom en avsetning fra Filmfondet på 1,5 millioner kroner i året i perioden 2022–2024. Tildelingen gis som restmidler fra stimuleringsmidlene til kultur i forbindelse med Covid-19.

Powered by Labrador CMS