Teater og scene

Trioen bak det kunstneriske vær- og klimaprosjektet i regi av Ferske Scener i Tromsø: Bent Bjørn (til venstre), Kristin Bjørn og Kristina Junttila.

Kunsten å snakke om været

Alle snakker om været. Ferske Scener gjør noe med det – for å finne nye veier til å diskutere klimautfordringene.

Publisert Sist oppdatert

Kunsten har sin plass i miljø- og klimakrisen. Kulturrådets engangsstunt med utlysningen av midler til «Miljø- og klimakrise – kunst og kultur» fikk voldsom respons.

Er det sant at vi ikke tar innover oss klimakrisen før vi føler katastrofen på kroppen?

300.000 kroner har gått til Stiftelsen Ferske Scener i Tromsø og samarbeidsprosjektet «Talking in the rain. An entertaining show about the weather», som på norsk er blitt til «Kunsten å snakke om været».

I en serie talkshow – eller kriseråd – skal kunstnerne i samspill med publikum og gjester prøve å finne ut av hva som skal til for at vi faktisk begynner å handle i forhold til det vi vet om klimaendringene. Målet er å bygge bro over todelingene tanke og kropp, kunst og forskning.

Følelsen av været

Mye handler om vær, litt om klima.

– Vi jakter på den konkrete følelsen av været – og av klimaet. Vi drar hodet opp av snøen og stikker tåa i det kalde vannet. Er det sant at vi ikke tar innover oss klimakrisen før vi føler katastrofen på kroppen, spør Kristina Junttila (42).

Hun er kunstnerisk leder for prosjektet. Hun har en mastergrad i performancekunst fra Teaterhøgskolen i Helsinki og tar nå doktorgrad ved Kunstakademiet i Tromsø i kunstpedagogikk. Junttilas nakker norsk og finsk flytende, og har jobbet som performancekunstner i begge landene i 15 år.

Prosjektideen er Junttilas og den fikk hun den fantastiske sommeren 2018:

– Da handlet jo annenhver samtale her oppe om været.

Sammen med kollegene Kristin Bjørn (53) og Bent Bjørn (54) utviklet de ideen videre. Kristin er dramaturg og instruktør, og har 25 års erfaring med å utvikle scenetekst. Ektemannen Bernt Bjørn har 35 års erfaring som skuespiller og prosjektleder/produsent i det frie scenekunstfeltet.

– Først tenkte vi at det var for banalt. Men samtidig er været en lett, raus og humoristisk inngang til å dra linja videre til klimadebatten, sier Kristin Bjørn til KulturPlot.

Prosjektet skal «riste i, kroppsliggjøre, farliggjøre, intensivere, undersøke og utfordre».

Internasjonalt

Prosjektet har allerede møtt publikum: I Hammerfest i april og under Forskningsdagene i Sogndal i september i samarbeid med Vestlandsforskning.

Det ble mange fine samtaler – blant annet om følelsen av å skifte mening

Foto Menneskelig jordras – fra møtet med forskere og publikum under Forskningsdagene i Sogndal i september. Vestlandsforskning er også samarbeidspartner med Ferske Scener. Foto: Christian Blom

– Sogndal var veldig vitenskapsbasert med mange forskere blant publikum. Men dette skal ikke være noen kunnskapskonkurranse. Det ble mange fine samtaler – blant annet om følelsen av å skifte mening.

Tolv visninger er planlagt så langt, men prosjektet er ikke fullfinansiert ennå. Men det er klart at det blir forestilling i Helsinki i november 2020. Der er Reality Research Center samarbeidspartner. I de tusen sjøers land skal vann stå sentralt. Ett eksempel er å plassere publikum i et tomt svømmebasseng for deretter å utsette dem for vann.

Spør om følelser

Talkshowet er godt forberedt, i Hammerfest gjennomførte prosjektet en egen spørreundersøkelse i forkant. Ikke per epost nei, men gjennom personlige møter med folk.

Foto Hva er din kroppslige erfaring med været? Her fra Dansearena Nord i Hammerfest i april i år, der deltakerne vandret ute og fikk værinstruksjoner via sms. Foto: Zbigniew «Ziggi» Wantuch

Her er tre eksempler:

  • Hvor viktig var vær- og føreforholdene da du valgte skotøy i dag?

  • Velg det ordet som best beskriver hvordan været i dag kjennes for deg: Dårlig, trist, brukbart, godt og deilig.

  • Hender det at tanken på klimaendringer får deg til å føle noe av dette? Svaralternativene var skam, frykt, tristhet, misunnelse, forakt/avsky, dårlig samvittighet, irritasjon/sinne, glede, interesse, ømhet/hengivenhet og stolthet

Resultatene ble brukt i talkshowet.

– Å snakke om været er ikke stigmatiserende eller pinlig. Værdialogene går ikke i stå, forklarer Kristina Junttila.

Foto Værhardt talkshow. I Hammerfest, der kunstnerne hadde sitt første møte med publikum, fikk deltakerne fysisk føle på snøen under forestillingen. Foto: Zbigniew «Ziggi» Wantuch

Nordmenns ekspertfelt

Norge har mye vær, og været er trolig det mest vanlige samtaleemnet blant nordmenn.

Kristin Bjørn har en ung palestiner fra Gaza boende hos seg. I Gaza er det ikke store endringer i værsituasjonen.

– I Gaza er det nok av andre ting å snakke om. Han er veldig sosial og her i Tromsø lærte han fort å snakke om været, men han brukte litt tid på å forstå at værsamtalene ikke var ironiske.

– Dere er vel havnet i eliten i «Kunsten å snakke om været» i sosiale lag?

Kristina Junttila og Kristin Bjørn ler:

– Der er alle nordmenn i eliten.

Innvilget 53 av 195 søknader

  • «Siste akt – kunst og kultur i miljøkrisens tid», som var tema for Kulturrådets årskonferanse i 2018 er bakgrunnen for utlysningen.

  • 195 søknader på totalt 46 millioner kroner kom inn. Sommeren 2019 ble 53 søknader innvilget med til sammen 7 millioner kroner.

  • Disse fikk midler – sjekk hele lista her.

  • 23 av tildelingene er i sjangeren visuell kunst. Resten av tildelingene fordeler seg på scenekunst, musikk og litteratur, samt ett prosjekt innen kulturvern.

Kilde: kulturradet.no

Powered by Labrador CMS