MusikkPlot

Juniphere Green feirer 50 år med jubileumsboks og konserter.

Junipher Greene: 50-årsjubilanter på boks

Jubileumsboksen til Junipher Greene er et stykke norsk progrockhistorie, med alle studioalbumene, DVD og bok. Nå er bandet på sin avslutningsturné med siste stopp Svalbard 28. oktober.

Publisert Sist oppdatert

­Albumet Friendship, med Freddy Dahl (71) på vokal og gitar, ble utgitt i 1971 og ble av Dagens Næringsliv kåret til tidenes beste norske album nesten 40 år senere. Albumet med det ikoniske Nerdrum-coveret som, i tillegg til å stå i mange platehyller, finnes i Nasjonalmuseet med objektnummer NMK.2017.0272.

– For oss er dette veldig stas og når vi reiser rundt og spiller merker vi at musikken fortsatt betyr mye – for både nye og gamle fans – og det rører gamle rockere, sier Geir Bøhren som nettopp er tilbake fra spillejobb i Kulturhuset Ælvespeilet i Porsgrunn.

50 år med proghistorie. Foto Tove Andersson

Friendship kommer i Delux-jubileumsboksen med et bonusspor, skrevet av Bent Åserud i 1972, men spilt inn i 2023: Sun, Moon and Stars.

1970-tallet

På 70-tallet fikk progressiv rock, som oppsto i Storbritannia mot slutten av 1960-tallet, en publikumstilslutning som i dag kan virke helt ufattelig. Rocken fikk ny troverdighet da den utviklet seg med symfonisk rock og lange instrumentalpartier. Junipher Greene startet opp nettopp i dette tidsrommet, i 1966, og Friendship passet perfekt inn i strømningene med preludiet Take The Road Across The Bridge. På 1970-tallet turnerte Junipher Greene på festivaler og varmet opp for band som Deep Purple, band som får hjertet til å pumpe litt ekstra hos rockere. Bandet var i tillegg husband for Club 7 og spilte på Kalvøya i 1972. Forløperen til bandet besto av Geir Bøhren på trommer, gitarist Bent Åserud og Øivind Vilbo, som overtok bassen etter Bjørn Sønstevold. Senere kom Helge Grøslie, som senere fikk internasjonal suksess i Titanic og Freddy Dahl på gitar og vokal, en vokalist som behersket sjangeren og ga bandet karakter.

– Med Freddy Dahls vokal fikk gruppen et gjennombrudd i 1969 og med ett hadde Norge fått et progrockband som skapte avisoverskrifter. Snart ble de utgitt på Sonet av Arne Bendiksen, som var en nestor i bransjen, men ennå ikke var overbevist om at det ville trille penger inn i kassen. Bandmedlemmene har gått ut og inn og i 1973, da bandet var en trio, kom albumet Communication, som er med i boksen. En kikk på Finn.no viser at den opprinnelige utgaven selges for 2500 kroner i dag. De nye medlemmene Lars Hesla og Jørun Bøgeberg ga ut Rewind i 1981 og Forbudte Formiddagstoner i 1982.

Albumet Friendship har et cover som er laget av Odd Nedrum. Foto Tove Andersson

Friendship er den eneste av våre plater som har vært tilgjengelig hele tiden både på vinyl, cd og på Spotify. Nå blir også de andre platene våre tilgjengelige: Communication (1973), Rewind (1980) og Forbudte Formiddagstoner (1981, som kommer både på vinyl og på cd i boksen.

Lyden på Communication og Forbudte Formiddagstoner er betydelig oppgradert, forteller Geir Bøhren.

Nerdrum

Friendship ble etter hvert et høythengende samlerobjekt på grunn av coveret Tidens skjønnhet av Odd Nerdrum. Produsenter var lydtekniker og plateprodusent Nils Bjarne Kvam (1948-2022) og Harald Are Lund (1946-2020) fra NRK, som var kjent for å gi nye og forholdsvis ukjente band spilletid på radio. Friendship lå 13 uker på VG-lista.

Trommeslager Geir Bøhren fikk, sammen med Bent Åserud på gitar og fløyte, senere sitt store gjennombrudd med filmmusikken til Orions Belte (1985), noe som ga dem Amandapris og Filmkritikerprisen 1985. Freddy Dahl er i dag også med i bandet Saluki, i tillegg til The Greens, et Fleetwood Mac tributeband, der Øyvind Vilbo spiller bass.

Junipher Greene var, sammen med Aunt Mary, Prudence, Ruphus og Popol Vuh/Popol Ace blant de toneangivende bandene på den norske rockescenen, noe som betyr at samlealbumene i begrenset opplag ikke behøver promotering.

Det skulle ta tid å lage en Deluxe-boks med albumene Friendship, Communication, Rewind og Forbudte Formiddagstoner – pluss bonus tracks og bok med bandets historie, skrevet av Leif Gjerstad, samt bilder og en live-DVD med jubileumskonserten på Cosmopolite i 2015. Der var albumets produsenter, Harald Are Lund og Nils Bjarne Kvam til stede. Fra enkelte fans betalte inn depositum til boksene var ferdig skulle det gå over to år.

– Boka følges av bilder fra hele vår karriere mellom 1965 og 2020.Vi gir også ut to låter fra 1969: The Forgotten Tape, innspilt i Roger Arnhoff sitt studio, med John Mills som produsent, sier Bøhren.

Boken med bandets historie er skrevet av Leif Gjerstad. Foto Tove Andersson

Roger Arnhoff Lydstudio i Oslo var et av de mest aktive innspillingsstudioene av «grammofonplater» og lyd til film fra 1962 til 1988.

– Vi er nå kommer så langt at vi er ferdig med mastringen til samtlige plater. De blir sent til pressing om ikke så lenge. Nå jobber vi med ekstra bonus til Friendship og ferdigstilling av boka, opplyste Sten Olav Helgeland i Artistic Sence tidligere i år.

Nå er den klar og blir sendt ut i september, samtidig som bandet er på en liten turné i blant annet Førde og Kristiansund.

Junipher Greene består i dag av Freddy Dahl (gitar, vokal), Bent Åserud (gitar, munnspill), Geir Bøhren (trommer), Øivind Vilbo (bass) og Jon Willy Rydningen (orgel), som kom med da bandet startet opp igjen i 2008. De unike boksene utgis i begrenset opplag og den mest eksklusive er signert og inneholder også en CD med to låter som et gjort i studio i 1969, samt t-skjorte.

Selv om det er siste stopp, blir det en opptreden i Oslo 28. september før de setter punktum på Svalbard 28. oktober.

– Når vi kommer til Svalbard skal vi også spille Svalbardtema fra Orions Belte – og det kan jo bli ganske følsomt – i hvert fall for Bent (Åserud) og meg, sier Geir Bøhren.

Powered by Labrador CMS