MusikkPlot

Ingvild Hammer er ute med albumet Kan se stjerner.

Forførende dystopi fra manisk positiv artist

Hun kalles «norsk undergrunns førstedame», kunstneren og bohemen Ingvild Hammer. Nå slipper hun ny musikk, albumet «Kan se stjerner».

Publisert Sist oppdatert

Du kjenner henne kanskje som Suzy Dahl eller vokalist i supergruppen The Gratitudes. Ingvild Hammer er langt fra et ubeskrevet blad i norsk rock, og selv om hun beskriver seg selv som en som lever på siden av samfunnet, er hun definitiv i sentrum av sitt egne kunstneriske univers.

Hammer har bidratt på over 70 innspillinger med band som DumDumBoys, Vidar Busk,
Backstreet Girls samt hyllesten til Raga Rockers Sannhet på boks. I tillegg har hun bemerket seg som billedkunstner med sin helt egne fargerike stil. Du blir dratt inn i en glødende intensitet av levd liv på Kan se stjerner.
– Min mørke side kommer ofte frem i musikken jeg skriver, selv om jeg kanskje fremstår som en glad person. Jeg er nok litt «små-schizo», spøker hun.

– Albumet henger sammen med mitt første soloprosjekt for åtte år siden, da jeg kalte meg Suzy Dahl. Jeg har skrevet en del låter. I tillegg har Amund Maarud skrevet noen låter til prosjektet, forteller hun.

Dystopi

Hun beskriver selv musikken som «forførende dystopi», selv om hun bedyrer at hun er en positiv person.

– Jeg er manisk positiv, men har også en mørk side. Når jeg skriver låter er det lettere for meg å skrive om dystre og mørke ting. Det er ikke noe bevisst valg, men det føles likevel naturlig. Det går mange tanker gjennom hodet når man sitter alene og skriver låter, forteller hun.

Når hun skriver er det keyboardet og lydredigeringsprogrammet som er det foretrukne instrumentet. Hun spiller litt gitar, men prøver å unngå gitaren i låtskrivingsfasen.

– Jeg bruker keyboard, Logic og loops og skriver tekster til det jeg kommer opp med. Noen ganger skriver jeg flere sider med tekst, mens andre ganger kommer det bare noen få ord. Som oftest lager jeg loops som jeg synger tullespråk oppå. De ferdige tekstene på dette albumet handler om ensomhet, svik og sorg.

Foto Ingvild Hammer

Albumet er spekket med kjente musikere som har samarbeidet med Hammer i en årrekke. Gitar: Nikolai Grasaasen (Morten Abel, Mods) Bass; Egil Stemkens (Hellbillies), Trommer: Henrik Maarud (CC Cowboys) og Keyboard: Mikael Lindqvist (DumDum Boys) Hege Lieng: kor.

Innspillingen er gjort både i Amper Tone i Oslo og i Snaxville Recordings. Innspilling er gjort av Tomas Pettersen (King Midas, Ulver) og Jørn Christensen (Mercury Motors, CC Cowboys, DePress) og det hele er produsert av Ingvild og Tomas Pettersen som også har mikset og mastret albumet.

– Denne plata er som et stort puslespill. Tomas Pettersen har gjort en kjempejobb med å sette alle bitene sammen. Tomas en magiker når det kommer til å lage tyder og stemninger både som tekniker og produsent. Jeg er så takknemlig for å jobbe med disse superflinke folka, sier Hammer.

Tegner og maler

Nå planlegges releasekonsert for plata, men de meritterte musikerne er opptatte på hver sin kant, så målsetningen er å få samlet dem om en måneds tid, sier Hammer.

– Det er ikke akkurat et øvingslokale-band. Det er prisen man må betale for å ha med såpass dyktige musikere, smiler hun.

Fremover skal det lages ny musikk, samtidig som hun snart blir plateaktuell med sitt andre band. I tillegg maler og tegner hun. Det er Hammer som har laget platecoveret til Kan se stjerner.

– Tegning og musikk er like viktig for meg, så jeg kommer til å fortsette med begge deler. Jeg er glad i popart-stilen, og er fornøyd med platecoveret, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS