MusikkPlot

Flere festivaler må avlyse på grunn av økte kostnader. Illustrasjonsfoto.

Flere festivaler avlyser: – Et større skille enn tidligere

Skral, som skulle feiret 20-årsjubileum i år, og strandfestivalen Kadetten er blant festivalene som har avlyst årets arrangementer. Og de er ikke alene.

Publisert Sist oppdatert

Da Samtiden snakket med leder av Norske kulturarrangører, Siri Haugan Holden, før sommeren, fortalte hun at situasjonen var alvorlig for flere av medlemmene deres.

Ifølge henne har markedet endret seg markant etter koronapandemien, og økte kostnader gjør at flere mindre festivaler sliter.

Dette fører blant annet til økte skiller blant arrangørene.

– Jevnt over kan vi si at det har spisset seg til. Vi ser et større skille enn tidligere, der de store arrangørene med betydelige økonomiske muskler drar ifra resten, sier hun.

– Disse gjør det sterkt, selv med tanke på det nye utfordringsbildet med kraftig økte kostnader og et mindre lojalt publikum, mens de mindre i større grad ser ut til å påvirkes av at konsertmarkedet ikke er helt tilbake, sier hun.

En rekke avlysninger

Det er dette man nå har sett konsekvensene av de siste månedene. Ifølge Dagsavisen er festivalene Kadetten, Skral, Beitostølen Live, Oslo Americana og Imperium i Halden blant dem som har måttet avlyse årets arrangementer.

Arrangørene bak samtlige oppgir ifølge avisa at det er flere faktorer til at festivalene ikke finner sted i år, men at økt kostnadsnivå og lavere billettsalg enn forventet, er hovedgrunnene.

I tillegg måtte også Odal Rockefestival kaste inn håndkleet noen uker før festivalen skulle arrangeres.

«Vi er dessverre nødt til å avlyse Odal Rockefestival 2023, grunnet en prisøkning vi ikke var i stand til å se komme», skriver arrangørene i et innlegg på Facebook.

Endrede vaner og høyere billettpriser

En rekke arrangører har den siste tiden uttrykt bekymring over at folk sitter mye lengre på gjerdet før de bestemmer seg for å gå på et arrangement.

Siri Haugan Holden er daglig leder i Norske kulturarrangører. Foto Janne Lool

Ofte kjøper de billetter rett før eller samme dag.

– Det skaper store logistiske utfordringer for arrangørene, og det er vanskelig å være trygg på at man ikke vil gå på et stort underskudd, sier Holden.

Vekst i artisthonorarer

Man også sett en ekstrem vekst i artisthonorarer de siste årene, noe som også går ut over festivaløkonomien – og artistene.

– Det er en skummel utvikling, og en konsekvens kan være at en del festivaler forsvinner. Det igjen fører til at artistene får færre steder å spille og møte sitt publikum, har festivalveteranen Svein Bjørge tidligere uttalt.

Powered by Labrador CMS