MusikkPlot

Tuva Halse er ute med albumet Two.

Eksistensielle tanker og følelser fra Tuva Halse

Lytteren skal sitte igjen med et inntrykk av at musikken virkelig har fortalt noe, sier Tuva Halse om sitt debutalbum, «Two».

Publisert Sist oppdatert

­Tuva Halse er ute med debutalbumet Two på Jazzland Recordings, med sin nye kvintett. Albumet består av ni komposisjoner hun har skrevet i løpet av det siste året i Trondheim, spilt inn på Musikkloftet i Asker med Vidar Lunden. Med sin melodiøse karakter dras musikken fra det melankolske og sentimentale til det intense og insisterende. Et ekspressivt uttrykk i et kontrastfylt univers.

Vi får tak i Halse, mens hun er på turné med Miriam Kibakaya Concept i Bergen.

Hun forteller at den gjennomgående tematikken i albumet er relasjoner:

– Min oppfatning er at en som menneske er ubestridelig knyttet opp mot en annen – vi eksisterer gjennom hverandre og er avhengig av å ha noen å speile oss i for å forstå oss selv. På denne måten er det i den forstand umulig å være alene – man er alltid to, derav albumnavnet Two. De ulike låtene på albumet knyttes på ulike måter opp mot denne tematikken, og gjennom komposisjonene forsøker jeg å fortelle om alt fra vennskap og kjærlighetsrelasjoner til ensomhet og ambivalens. Flere av komposisjonene er også veldig personlige og er dedisert til spesifikke personer som er av betydning for meg og min egen forståelse av meg selv. Alt i alt er det mye eksistensielle tanker og emosjoner knyttet til dette albumet. Min visjon er at disse skal komme til uttrykk gjennom musikken og at lytteren skal sitte igjen med et inntrykk av at musikken virkelig har fortalt noe, sier Tuva Halse.

Klar plan

Hun har hatt albumet i tankene i lang tid, faktisk under hele studieperioden i Trondheim. Til slutt ble det et eksamensprosjekt, der denne kvintetten debuterte på hennes avgangseksamen.

– Du hadde en klar plan, men har albumet blitt slik du forventet at det skulle bli?

– Det har blitt ganske likt, siden jeg hadde en klar idé. Samtidig har jeg plukket med meg mine favorittmusikere og beste venner – og de har fått rom til å fargelegge låtene.

Kvintetten består av fem spennende og fremadstormende musikere på den norske jazzscenen, kjent fra ulike prosjekt som Bento Box Trio, Bliss Quintet og I LIKE TO SLEEP. Oscar Andreas Haug: trompet,
Benjamín Gísli Einarsson: piano, Gard Kronborg: bass og Øyvind Leite: trommer. Med rot i nordisk jazz henter kvintetten inspirasjon fra musikere som Mathias Eick, Adam Baldych og Helge Lien.

– Hvordan går du frem når du skriver låter?

– Det starter alltid ved pianoet, og med en følelse som jeg ønsker å sette toner til. Jeg lager melodier og akkordrekker. Samtidig hører jeg hva jeg vil at de andre instrumentene skal spille.

Two har hun holdt seg til fiolinen, og vært litt streng med seg selv, som hun sier.

Spesielle låter

Av låtene på albumet trekker hun frem tittelsporet Two og avslutningsnummeret Why It Didn't.

Two er på en måte selve kjernen i prosjektet. Det var den som startet alt, og det ligger mye følelser i den låta. Jeg kommer opprinnelig fra klassisk musikk, så derfor er Why It Didn't viktig for meg. Den er utgangspunktet for alt.

Nå venter norgesturné for dette prosjektet, som starter på Nesodden 08. november. Etter turneen skal Tuva Halse spille på jazzfestival i Romania. I tillegg er hun på farten med ulike band og prosjekter.

– Det er veldig mye som skjer fremover, sier hun.

Two ble sluppet 20. oktober.

Powered by Labrador CMS