Teater og scene

Lisa Carlehed og Gustaf Skarsgård spiller Kristina og Karl Oskar når Vilhelm Mobergs storroman «Utvandrerne» på ny får liv på lerretet.

– Dette er i særklasse det største, aller mest krevende og utfordrende prosjektet jeg har gitt meg i kast med

Første blikk på den skandinaviske storsatsingen «Utvandrerne» – men Liv Ullmann er ute av bildet

Publisert Sist oppdatert

Den første traileren gir ifølge pressemeldingen «en smakebit på dette storslagne og tidløse drama om en livsomveltende reise for å finne et nytt hjem». Filmen, som den norske regissøren Erik Poppe har hånd om, sies å være en av Skandinavias største filmsatsinger noensinne.

Den er basert på Vilhelm Mobergs dramatiske historie om utvandringen til Amerika på 1800-tallet, da millioner av skandinaver forlot sult og nød i håp om et bedre liv. Det er ikke første gang Mobergs fire binds verk, som utkom i årene 1949–1959 er dramatisert: I Jan Troells to filmer fra 1971 og 1972 var det Liv Ullmann som spilte Kristina.

– Svært stolt over resultatet

Denne gangen gestaltes Kristina av Lisa Carlehed, mens Gustaf Skarsgård spiller Karl Oskar. I andre roller blir Sofia Helin, Tove Lo og nordmennene Fredrik Høyer og Stig Henrik Hoff å se. Egentlig skulle Liv Ullmann dukket opp i rollen som Kristinas mor, men på grunn av koronautsettelser av innspillingen gikk ikke dette likevel, får NTB opplyst.

– Dette er i særklasse det største, aller mest krevende og utfordrende prosjektet jeg har gitt meg i kast med. Jeg er svært stolt over resultatet og hinsides spent på hvordan publikum tar imot filmen, sier Erik Poppe, som må vente til januar 2022 med å se reaksjonene. Opprinnelig planlagt romjulspremiere måtte nemlig utsettes.

Samlet i én film

Erik Poppe har tolket Mobergs fire romaner på sin egen måte, og sier det er annerledes enn Troells 50 år gamle filmer som han kaller «fantastiske mesterverk», men med like store ambisjoner.

– Denne gangen er det samlet i én og samme film, og beslutningene jeg måttet ta for å få dette til har måttet være radikale, uttaler Poppe. På ny jobbet han med den norske manusduoen Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram, som også skrev «Utøya 22. juli» for ham.

– Historien er nervepirrende, gripende og forførende, men også skremmende aktuell. Den dramatiske historien til denne lille familiens valg om å forlate alt og alle for å redde seg selv og sine barn er like relevant for millioner mennesker over hele verden i dag som den gangen: Hvem var vi da og hvem er de nå som benytter seg av retten til å drømme og håpe om et bedre, tryggere og sikrere liv, sier Erik Poppe.

Powered by Labrador CMS