Arbeidsliv

Komiker Rune Bjerga sto for underholdningen under virtuell lønningspils fra sin egen stue.

– Artister må ikke være beskjedne i disse dager

Standup-komiker Rune Bjerga stod for underholdningen fra egen stue da IT-selskapet Webstep inviterte til virtuell lønningspils.

Publisert Sist oppdatert

Komiker Rune Bjerga har måttet avlyse mange jobber som var planlagt i månedene fremover på grunn av koronautbruddet. Forrige uke skjønte han raskt at alle forestillinger i mars og april ikke ville bli noe av.

– Jeg har verdens beste kunder for de fleste valgte selv å betale avlysningshonoraret selv om de ikke hadde plikt til å gjøre det.

Alle show er nå avlyst eller utsatt til høsten. De som ikke hadde anledning til å se showet til på et senere tidspunkt har blitt refundert.

– Det er like hardt for meg som alle andre.

Bjerga satte seg dermed ned for å lage en slagplan for hvordan han økonomisk skulle overleve fremover da Webstep ringte og lurte på om han kunne stå for underholdningen på deres virtuelle lønningspils.

– Ideen var interessant nok i seg selv, sier han.

Lydløst publikum

Foto Til vanlig fyller komiker Rune Bjerga store scener på Vestlandet.

45 ansatte med sine familier møttes i det virtuelle rom fredag klokken ni på kvelden.

– De satt med familiene sine i sofaen på hvert sitt hjemmekontor med morsomme hatter og en pils i hånden. Det var veldig morsomt.

– Hvordan syns du at det gikk?

– Jeg har aldri gjort noe lignende, men det fungerte bra. Det er ikke i en slik setting man tester ut nytt materiale. Jeg har en god katalog med mye stoff og da velger man det man er sikker på at publikum ler av.

En kanskje litt merkelig situasjon for en komiker da lyden til deltakerne skulle av, men komikeren legger til at han kunne se at de koste seg og hadde det kjekt.

– Her handler alt om timing og man får virkelig brukt erfaringen. Du får ikke samme responsen som når man står på en scene fremfor 400 mennesker. Jeg så drøvelen på noen og at de lo og koste seg. Det var ekstremt gøy.

Svelge noen kameler

Foto Framførte standup direkte frå dataskjermen.

Etter fredag har Bjerga fått fem henvendelser fra andre selskaper om å sette opp virtuelt show for dem også.

– Kan dette bli en løsning fremover?

– Ja, det tror jeg. Det koker over og er kjempebra at selskaper tar kontakt for å støtte kulturen. Jeg tror vi må ty til nye måter å omgås for å kunne henge sammen i disse tider.

Han tror absolutt at dette kan være en løsning for kulturlivet fremover og at konseptet allerede er på trappene.

– Noen må svelge noen kameler. Folk i underholdningsbransjen må spørre de som ser på om å vippse dem. Noen kan bli litt mutt. Artister og komikere må innstille seg på å ta betalt for å opptre via skjerm, samtidig må publikum belage seg på å betale for å få tilgang til innholdet. Vi får se hva som skjer.

– Vil dette fungere for de som ikke er like etablerte som deg?

– Det er jeg litt mer skeptisk til. Jeg er veldig synlig på Vestlandet og har fått hodet over vannet, men så er det mange flinke som folk ikke kjenner så godt til. Det er der jeg tror den største utfordringen vil ligge. De dette gjelder må i ukene fremover være ekstra flinke til å vise seg fram. Det blir nok lettere for de som er mer etablerte.

«Snille» honorarer

Når det gjelder betaling ble dette avtalt på forhånd før komikeren «gikk på» den virtuelle scenen. Faktureringen til selskapet blir gjort på samme måte som før koronakrisen skylte innover landet.

– Samtidig som jeg setter veldig stor pris på at de tar kontakt, er jeg snill med honorarene og tar ikke fullt betalt. Det er en spesiell situasjon for alle.

Akkurat nå syns han det er artigere å se om dette fungerer og anbefaler at flere firmaer hyrer inn artister og komikere.

– Jeg kommer til å vurdere om jeg skal ta betalt som normalt på et senere tidspunkt. Nå tar jeg en tredjedel av vanlig honorar for å se det an litt i starten hvordan det fungerer og for å komme i gang.

Powered by Labrador CMS