MusikkPlot

Anette Askvik slipper albumet Lyden av snø 1. desember.

Anette Askvik: Et album om håp i en vanskelig tid

Anette Askvik tror på det gode i mennesket, men vi må vekke det moralske kompasset, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Anette Askviks album ­Lyden av Snø er et album om håp i en tid hvor det er lett å miste troen på det gode. Det kollektive hjulet ruller i en enorm fart, og vi klarer ikke å ta vare på oss selv, hverandre eller naturen rundt oss.

Selv bestemte hun seg for å bevege seg i et mye saktere tempo. Sangen Lyden av snø ble faktisk til mens hun satt og mediterte i Akerselva midt på vinteren. Hun har sluttet å se på TV og leser ikke fryktbaserte nyheter. I stedet lytter hun mer til kroppen og hjertet enn til hodet.

Lyden av snø er en juleplate, men ikke i tradisjonell forstand, forklarer Askvik:

– Jeg har alltid hatt lyst til å skrive julemusikk. Jeg synes desember er en fin tid. Men det kollektive stresset forsterkes rundt jul. Vi har en kjøpekultur som er ganske ekstrem, akkurat som om vi leter etter det vi mangler utenfor oss selv.

Inspirasjon

Arbeidet med albumet startet for to år siden. Når hun skriver låter kan inspirasjonen dukke opp på de merkeligste steder.

– I fjor bestemte jeg meg for å skrive ferdig albumet, og gikk inn i bobla. Noen ganger sitter jeg ved pianoet og skriver, mens andre ganger kan ideene komme mens jeg går tur. Lyden av snø ble til mens jeg satt i Akerselva i desember i fjor, og kjente på stillheten bak alt mens kulden reiv i beina.

Ro ble et viktig tema for plata.

– Å finne ro har alltid vært både en kamp og en utfordring for meg. Samfunnet er preget av høyt tempo, og det er ubalanse i så mange ting. Jeg har hatt en sterk lengsel etter roen, utdyper hun.

I en tid med så mye lidelse, ser vi tydelig konsekvensene av denne ubalansen.

– Det er absurd at vi mennesker ikke bare kan gjøre det som er rett. Hvorfor gjør vi ikke bare det, spør hun retorisk.

– Vi sår en haug med frø hver dag. Bevisste og ubevisste valg som får konsekvenser for oss selv og andre. Jeg tror på det gode i mennesket, men vi må vekke det moralske kompasset. Vi må våkne, sier Askvik.

Spesielt rundt jul er det nok mange som kjenner på ensomhet og savn.

– Når vi virkelig lytter, kan vi kjenne hvordan vi alle henger sammen. Vi kan gjøre bevisste valg til det bedre for oss selv og alt rundt oss.

Prominente gjester

Lyden av Snø er syv inderlige sanger vevet inn i lune pianotoner, gitar-sfærer, symfoniorkester, trompet og unike lydinstallasjoner i stål. Musikken er fremført av Mathias Eick, Ole-Bjørn Talstad, Jørn Erik Ahlsen Alkanger, FAME’s Studio Orchestra og Stahlquartett. Øystein Sevåg har skrevet orkesterarrangementer og mikset låtene. Albumet er produsert av Anette Askvik.

– Det har vært fantastisk å jobbe med så flinke musikere. Stålcelloene som Stahlquartett brukte var utrolige. Vanligvis skriver jeg låter som kan karakteriseres som alternativ pop, men på denne plata heller jeg mer mot visepop med et hint av jazz, forklarer hun.

Selv om Anette Askvik er et ukjent navn for mange her hjemme, hylles hun av musikkelskere og lydentusiaster over hele verden. Musikken hennes spilles på verdens største hi-fi-messer, noe hun ikke visste før hun ble kontaktet av messedeltakere.

– Jeg lurer på hvordan dette skjedde. Plutselig fikk jeg masse mail fra folk som ville kjøpe musikken min, og jeg trykket opp vinyl av debutalbumet Liberty. Det ble solgt flere hundre plater i løpet av noen få dager og siden har salget bare økt. Så tok asiatiske distributører kontakt.

Stavanger-artisten har tidligere gitt ut tre studioalbum: Liberty, Multiverse og With Every Cell på eget selskap, Bird. Anette har turnert alene og med band i Norge og utlandet. Hun har skrevet musikk til flere NRK-produksjoner, derav den prisvinnende dokumentarfilmen 22.07.

Lyden av snø slippes 1. desember.

Powered by Labrador CMS