Synspunkt

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at helse- og kultursektoren jobber bedre sammen. F.v. Helse- og omsorgsminister Bent Høie og kulturminister Abid Raja.

Kulturarbeidere må få større innpass i helsesektoren

Å lytte til musikk reduserer bivirkninger av kreftbehandling, dansing kan minske symptomer på parkinsons sykdom.

Publisert Sist oppdatert

Benedicte Bjerke er forbundsleder i Kulturforbundet.

Dette er bare to av eksemplene fra den mye omtalte rapporten utgitt av Verdens helseorganisasjon «What is the evidence on the role of the arts in improving health and well-being? A scoping review» som ble lansert i fjor høst.

Rapporten viser hvordan kunst og kultur har positive helsegevinster for menneskers fysiske og psykiske helse.

LES MER | WHO: Kunst og kultur er bra for helsa

Å spille et instrument kan bedre immunsystemet, barn som blir lest for har bedre konsentrasjon i skolen, er også blant funnene som omtales i rapporten. Kort sagt slår den fast at kunsten spiller en betydelig rolle fra fødsel til livets slutt.

Så hvorfor er det ikke et større kulturtilbud i helsesektoren?

Kultur er ønsket, men kuttes ved nedskjæringer

Vi i Kulturforbundet opplever at stillingstittlen Kulturleder i kommunens eldreomsorg har hatt en oppblomstring de siste årene, som tiltak til helse- og omsorgsdepartementets kvalitetsreformen «Leve hele livet».

Medfølgende midler til å utføre disse oppgavene er det mindre av.

Kulturarbeidere i sykehussektoren er det også fåtall av. Her er det heller ingen betydelige midler til å fylle et mangfoldig kulturtilbud.

Kulturforbundet oppfordrer helsesektoren til å gi midler til å opprette stillinger for kulturarbeidere.

Roger Ellingsen, leder for kulturavdelingen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, forteller at de sliter med å få til budsjetter som kan romme innleie av eksterne kunstnere, for å skape balanse mellom profesjonell kunst og amatører.

«Vi opplever å bli lyttet til av administrasjonen, men vi blir også en konsekvens for nedskjæringer», sa han i en telefonsamtale vi hadde nylig.

Gi penger til å ansatte kulturarbeidere og kulturaktiviteter

Selv om kommune og fylkeskommune engasjerer kulturarbeidere i helseomsorgen, så må de også få midler til å utøve sitt arbeid for å gi et kulturtilbud som kan bidra til å oppnå de helsegevinstene som rapporten konkluderer med.

Kulturforbundet oppfordrer helsesektoren til å gi midler til å opprette stillinger for kulturarbeidere. Sørg for at det er nok aktivitetsmidler til å tilby et mangfoldig kulturtilbud for våre eldre og pasienter i alle aldre på sykehus.

Kultur-forbundet

Kulturforbundet er en partipolitisk uavhengig yrkesorganisasjon for ansatte i kulturinstitusjoner som bibliotek, kulturskole, museum, kulturhus, kino, festivaler, kulturadministrasjon og lignende.

Kulturforbundet er en del arbeidstakerorganisasjonen Delta, som er tilsluttet hovedorganisasjonen YS.

Kilde: Kulturforbundet

Powered by Labrador CMS