Teater og scene

Oslo Nye sliter økonomisk. Det gjør at de blant annet gjenopptar populære forestillinger, som Anna Karenina (bildet), der Ine Marie Wilmann har hovedrollen.

Oslo Nye Teater: – Det er en alvorlig situasjon

Det er fem år til Oslo Nye Teater fyller hundre år. Men en alvorlig økonomisk krise kan nå true teaterets eksistens.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en alvorlig situasjon for Oslo Nye, sier teaterdirektør Jan Beckmann til Samtiden.

I 2029 fyller teateret, som tidligere het Det Nye Teater, 100 år. Men de økonomiske problemene er såpass alvorlige at de truer teaterets eksistens.

Det var VårtOslo som omtalte saken først.

Økte kostnader

Til tross for at inntektene det siste året har hatt god økning, hjelper ikke det når kostnadene også har økt.

– I 2023 opplevde vi at vi hadde en flott vekst i egeninntekter, men samtidig var veksten i kostnader større, spesielt når det gjaldt pris- og lønnsvekst. Til slutt gikk ikke det opp, sier Beckmann.

Administrerende direktør ved Oslo Nye Teater, Jan Beckmann, forteller om en alvorlig økonomisk situasjon. Foto Tomas Kvitvik

Teateret sliter både med negativ egenkapital og likviditet, forteller han.

Oslo Nye Teater har rundt 90 fast ansatte og rundt 250 årlige frilanskontrakter.

I september ba teateret om at kommunen kausjonerer for en kassakreditt på 10 millioner kroner i DNB, for blant annet å kunne lønne ansatte.

– Vi har satt i gang en prosess allerede og handlet på det allerede i fjor. Vi har satt inn tiltak underveis og har en god dialog med Oslo kommune, forteller han.

Gjenopptar populære forestillinger

Tiltak innebærer at de har forenklet og tatt ned aktivitetsnivået noe. De har en toårsplan for 2024 og 2025, som blant annet innebærer at de vil la være å erstatte ansatte som går av med pensjon eller slutter ved naturlig avgang.

På spørsmål om de ser seg nødt til å nedbemanne ytterligere, sier han at det er for tidlig å si, men at de er i dialog med både tillitsvalgte og teaterets eier om prosessen videre.

Har dere måttet gå ned i antall produksjoner?

– Ikke i 2023, men vi har tatt ned nivået noe for 2024 allerede. Vi gjenopptar også populære forestillinger, som Anna Karenina og Lang dags ferd mot natt, som begge vil gå igjen senere i år.

Mange kulturinstitusjoner sliter

I forrige uke varslet arbeidsgiverforeningen Spekter at en rekke kulturinstitusjoner varsler kutt.

43 kulturvirksomheter over hele landet har besvart en undersøkelse, der det kommer frem at én av tre tror de blir nødt til å nedbemanne i løpet av året, til tross for at flere gjennomførte nedbemanninger i 2023. Tallene viser også at mer enn fire av ti tror de kan bli nødt til å øke billettprisene.

En rekke store kunstinstitusjoner har allerede fortalt om store økonomiske problemer.

Kode i Bergen er blant dem. De må til sammen kutte årlige utgifter med 16 millioner kroner. Nylig ble det kjent at de slipper oppsigelser fordi 18 ansatte har søkt om frivillige sluttpakker.

Nationaltheatret må redusere sine årlige utgifter med 20 millioner og har varslet oppsigelser.

Det Norske Teatret startet i fjor en innsamlingsaksjon for å unngå nedbemanning. En rekke andre teater rundt omkring i landet fortalte om lignende utfordringer som DNT opplever.

Den Norske Opera & Ballett må kutte 40 millioner kroner.

Også flere av de største museene i landet forteller om økonomiske problemer. Det samme gjør litteraturhusene og kulturhusene.

Powered by Labrador CMS