– Vinneren har levert en riktig god tekst, som er både velskrevet og genuin, heter det blant annet i juryens begrunnelse om vinneressayet.
– Vinneren har levert en riktig god tekst, som er både velskrevet og genuin, heter det blant annet i juryens begrunnelse om vinneressayet.

Vinneren av essaykonkurransen er kåret

Mia Huse, som går på Lillestrøm videregående skole, imponerte juryen med essayet «Den sanne historien om hva jeg spiste til frokost».

Publisert Sist oppdatert
Mia Huse (18 år) er vinner av den nasjonale essaykonkurransen for elever i videregående skole, arrangert av Universitetet i Oslo og festivalen «Inn i historien», i samarbeid med NRK og Samtiden. Hun er elev ved Lillestrøm videregående skole, vg3.

– Jeg trodde først det var tull og ble egentlig litt sjokkert. Jeg følte jo at jeg hadde levert en oppgave som var god, men det føltes litt absurd å vinne likevel, sier Mia Huse til UiO.

Hun forteller videre at hun hentet inspirasjon til essayet fra historie og filosofi-faget på skolen og egen frustrasjon rundt hvordan historien ofte fremstilles som en objektiv sannhet.

– Jeg har alltid vært frustrert over hvordan historie og fakta fremstilles i mediene og i historiebøkene, og synes at det var interessant å ta tak i dette i essayet.

Den landsomfattende essaykonkurransen har vært en del av festivalen «Inn i historien», Universitetet i Oslos festival om historie. Konkurransen er et samarbeid mellom UiO, NRK Skole og Samtiden.

– En velreflektert og balansert tekst

I juryens begrunnelse står det blant annet følgende:

– Vinneren har levert en riktig god tekst, som er både velskrevet og genuin. Essayet svarer godt på spørsmålet i oppgaven, har en personlig vinkling og bruker humor som virkemiddel. Forfatteren mestrer essaysjangeren og den subjektive formen godt, og har levert en velreflektert og balansert tekst.

Juryen har bestått av professor i historie ved Universitet i Oslo, Einar Lie, journalist i NRK Skole, Marit Rønneberg Hagerup og journalist i tidsskriftet Samtiden, Ellen Lund.

Juryen er imponert over nivået i årets essaykonkurranse. 

– Det var mange gode, interessante og leseverdige tekster, og stort spenn i hvordan oppgaven var blitt fortolket. Elevene har brukt egne erfaringer og kunnskap, og laget selvstendige og sterke tekster, sier juryleder Einar Lie. 

Powered by Labrador CMS