Kultur

Ordfører i Oslo, Anne Lindboe, åpnet Humaniorafestivalen torsdag

Historien løftes fram i samtidens perspektiv

Humaniorafestivalen er i gang. På 40 arrangementer i Oslo skal historien løftes fram for å forstå vår samtid bedre og gi bedre utsikt framover.

Publisert Sist oppdatert

­Hvordan skal vi kunne ta vare på jorden om vi ikke kjenner oss selv?

Hvordan skal vi forstå det punktet i historien vi befinner oss i nå, om vi ikke vet hvor vi har vært?

Gir det i det hele tatt mening å snakke om en kontinuerlig, felles menneskelig erfaring?

Vi lever tross alt veldig ulike liv på bakgrunn av hvor i verden vi blir født.

Men noe felles er det.

Helt siden historiens begynnelse har mennesket forsøkt å forstå seg selv.

Slik slo poeten Priya Bains an tonen i første del av sin prolog som åpnet Humaniorafestivalen 24. Det er Det humanistiske fakultetet ved Universitet i Oslo som er arrangør i samarbeid med NRK, bibliotekene i Oslo og Samtiden. Det er lyst ut en essaykonkurranse blant elever på videregående skole. Essayet til vinneren trykkes i Samtiden.

Fram til 21 mars skal det avvikles 40 arrangementer der historie er tema. Her er alt fra heksebrenning, Ibsen, matens plass i kulturhistorien, det franske kolonirikets fall, muslimske feminister, Holocaust, følelser i historien, Moby Dick og hiphopens 40 årlige historie i Norge, for å nevne noe.

Her finner du hele programmet Inn i historien: arrangementer - Det humanistiske fakultet (uio.no)

- Historien hjelper oss til å ha i fokus det vi er felles om. Det er forvirrende å være historieløs. Da blir vi også politisk sett rådville. Historien kan bidra til at vi ser nye perspektiver. Derfor er historien en positiv kraft som skaper bevissthet og gir retning for oss i dag, sa ordfører Anne Lindboe som foretok den offisielle åpningen av festivalen.

Samtiden vil dekke syv av arrangementene. Artiklene blir først å lese i papirutgaven av Samtiden som kommer ut 20. april og i nettutgaven uken etter.

Powered by Labrador CMS