Film og tv

Tobias Santelman har hovedrollen i serien Festning Norge, som nylig ble solgt til Prime Video på grunn av Viaplays økonomiske problemer.

Fra «boom» til bråstopp: Tallet på serier har falt

I USA er det et markant fall i antall nye tv-serier. Store aktører har sluttet å lage lokale serier, og i Norge merkes en ordretørke i bransjen.

Publisert Sist oppdatert

Tallet på serier i USA falt i fjor med 14 prosent, ifølge en oversikt fra bransjeveteran John Landgraf, styreleder for FX Content and Productions, som er en del av Disney-konsernet. Han tror dessuten utviklingen vil fortsette, ifølge NTB.

Film- og tv-bransjen har opplevd et tiår med en eksplosiv økning i produksjoner og serier de siste årene. Det skyldes blant annet konkurransen mellom alle strømmetjenestene, som har kjempet mot hverandre for å kapre markedsandeler.

Rett etter pandemien eskalerte dette. Man fikk en topp med masse produksjoner som resulterte i mangel på folk og et hett arbeidsmarked.

– Folk som hadde vært ute av bransjen i ti år fikk telefoner med spørsmål om de ikke kunne være så snill og komme tilbake, har Elisabeth Sjaastad, forbundsleder i Norsk Filmforbund, tidligere uttalt til Samtiden.

Nå er derimot situasjonen en annen:

– Det har gått fra «boom» til bråstopp, forteller Sjaastad.

Ordretørke

Samtiden har vært i kontakt med Nordisk Filminstitutt, som sier det ikke finnes noen samlet oversikt over norske serier.

Men de mener man må forvente en lignende utvikling i Norge.

Store aktører har sluttet å lage lokale serier, slik som Viaplay og HBO, så det er, eller kommer til å være, et fall i produksjonen av dramaserier også i Norge.

Det merkes som ordretørke i bransjen, sier NFI.

Godt filmår

Når det gjelder film, har Film&Kinos årbøker en samlet oversikt over hvor mange norske filmer som kommer ut hvert år.

Der kommer det frem at det i 2023 kom 35 nye norske filmer.

I løpet av året registreres det en rekke nye titler, men mange av disse vises bare på én eller noen få kinoer. For å få en mest mulig konsistent telling fra år er til år, brukes det de har kalt «filmer i ordinær kinodistribusjon», definert som at de skal være vist på minst ti kinohus.

Det var altså 35 filmer som ble vist på minst ti kinohus i 2023.

Det er ifølge oversikten det samme antallet som i 2017, og de siste ti årene er det bare ett år, i 2014, det har kommet flere norske filmer enn i fjor. I 2014 kom det 36 norske filmer. I 2022 var det 30 nye norske filmer, mens det i 2021 og 2020 var 27.

Stopp i produksjoner og selskaper

Landgraf ble kjent for begrepet «peak TV», da strømmetjenestene kom for fullt for drøye ti år siden og man så en økning i produksjoner. Nå tror han at toppen kan være nådd.

Selskapet FX research telte 516 originale såkalte scripted-serier, en nedgang fra 600 i 2022. Streikene i Hollywood bidro til nedgangen, men Landgraf tror nedgangen hadde kommet uansett, ifølge NTB.

I Norge har flere større produksjoner og produksjonsselskaper måttet kaste inn håndkleet den siste tiden. Viaplay har utsatt og solgt en rekke dramaserier som følge av økonomiske problemer.

Disney, Netflix og andre selskaper har også kansellert serier og kuttet i budsjetter for å møte investorenes krav om profitt, noe som har ført til spådommer om en omfattende nedgang i Hollywood.

Ifølge Landgraf er nedgangen i 2024 enda større. Sammenlignet med samme periode i fjor er det nå en nedgang på 31 prosent, skriver NTB.

Powered by Labrador CMS