MusikkPlot

Einar Selvik i Wardruna har Kvitrafn som artistnavn – og er fascinert av slike kraftdyrs plass i gammel nordisk sjamanisme. Det nye albumet heter da også «Kvitravn».

Einar Selvik i Wardruna «hadde skjebnen på sin side» i jakten på en hvit ravn

Publisert Sist oppdatert

Einar Selvik har spilt inn musikkvideoer med ulver, men måtte lete lenger for å finne den hvite ravnen som Wardrunas nye album låner navn fra.

Selvik bruker artistnavnet Kvitrafn i Wardruna-sammenheng, men det har ikke noe å gjøre med albumtittelen i denne sammenhengen å gjøre.

– Tittelen refererer til ravnens sentrale symbolske rolle som både budbringer og den animalske legemliggjørelse av menneskets sinn og minne i den eldre nordiske kulturen, opplyser Wardruna-drivkraften.

– Hellige dyr

Han fordypet seg i runer, gammel, nordisk sjamanisme og åsatru i årevis før Wardruna ble grunnlagt i 2003 sammen med Gaahl og Lindy-Fay Hella. Da debutalbumet «Runaljod – Gap Var Ginnunga» utkom i 2009 beskrev Selvik overfor NTB grunnsteinen i bandet som animisme – at alt i naturen har en sjel eller ånd.

Før i tiden fanget hvite dyr folks oppmerksomhet og ble ofte regnet som hellige, både i Norden og i kulturer over hele verden. Dette er også noe «Kvitravn»-albumtittelen fanger opp: De mange myter, sagn og tradisjoner som finnes rundt de hellige, hvite dyrene.

– Disse spøkelsesaktige skapningene – enten det er en ravn, orm, bjørn, elg, reinsdyr, elefant eller en løve – er i animistiske tradisjoner ofte sett på som profetiske, guddommelige budbringere og verger som representerer fornyelse, renhet og en bro mellom verdener, sier Selvik.

Skjebnen på sin side

Tittellåten til det nye albumet ble sluppet i fjor høst i følge med en musikkvideo hittil vist 3,8 millioner ganger på YouTube. Den utforsker tradisjonene også rundt såkalte dyrefylgjer og kraftdyr. «Lend meg ei fjør. Så skal eg verkje vingar kvite», synger Einar Selvik.

Men tekstlinjen «Kvite vingar fylgjer meg» viste seg litt vanskeligere å visualisere i musikkvideoen når det ikke bar snakk om dataanimasjon. I stedet begynte Einar Selvik jakten på en levende, hvit ravn.

– Med tanke på hvor uhyre sjeldent man finner hvite ravner i naturen var jeg fullstendig klar over hvor ambisiøst og vanskelig det ville være å lage musikkvideo til nettopp denne låten. I lengre tid utforsket jeg mange ulike muligheter og snakket med naturfotografer og filmskapere fra hele verden, men uten hell. Men skjebnen syntes å være på vår side, og bare uker før vi skulle filme videoen, falt den «umulige» brikken på plass da jeg helt tilfeldig kom over en ung hvit ravn fra Russland.

Nytt kapittel

«Kvitravn»-albumet starter der «Runaljod»-trilogien sluttet i 2016. Samtidig viser det ifølge plateselskapet en markant utvikling i bandets særegne lydbilde når det nå slippes fredag – etter å ha blitt koronautsatt atskillige måneder.

Om bord er tradisjonsrike strengeinstrumenter som kraviklyre, trossingenlyre, tagelharpe, sotharpe, langeleik, keltiske crwth og moraharpe, så vel som bukkehorn, lur og bronselur. Og det er gjestesang av blant andre Kirsten Bråten Berg å høre.

De 11 sangene tar for seg nordisk sjamanisme, kraftdyr, skygger, natur og animisme, visdommen og meningen bak myter, ulike spirituelle, norrøne begrep og forholdet mellom vismann og sanger. Bandet har laget en fire delers dokumentar, å se på Wardrunas YouTube-kanal , om tankene bak musikken.

– Kjernen av vår musikk handler ikke om å blindt gjengi eller kopiere fortidens tradisjoner, tanker og verktøy, men heller å forsøke å forstå og integrere dem i verk som har gjenklang og relevans i samtiden, sier Einar Selvik.

Online vikingfestival

Fjorårets verdensturné ble flyttet til i år, og står oppført med start 7. april i Kristiansand, fulgt av Stavanger, Bergen og Oslo.

Deretter håper Wardruna å kunne sette kursen ut i verden, til både Storbritannia, kontinentet, USA og Canada, i løpet av året for å bøte på alle 2020-avlysningene.

Men først står onlinefestivalen That Jorvik Viking Thing 2021 på programmet. Bak står vikingsenteret Jorvik i engelske York, og Einar Selvik skal i en livestrøm snakke om Wardrunas musikk, vise frem instrumentene de bruker, og spille noen sanger i akustisk versjon.

Powered by Labrador CMS