Film og tv

«Bukkene Bruse på badeland» har premiere i romjula.

Den egentlige historien bak romjulens store barnefilm

– Mange kjenner ikke det gamle eventyret lenger, sier skaperne bak de nye Bukkene Bruse-historiene.

Publisert Sist oppdatert

I disse dager strømmer barn over hele landet til kinoene for å se filmen om at karakterene vi kjenner fra eventyret, de tre bukkene bruse, drar til badeland.

Bukkene bruse skal ikke til seters lenger. De skal til badeland, til syden, til gamlehjemmet, og de feirer jul.

Forfatter Bjørn F. Rørvik og illustratør Gry Moursund tok utgangspunkt i det gamle folkeeventyret da de jobbet med en idé til en ny barnebok. Det endte med enorm suksess.

Boken som filmen bygger på kom i 2009, men det er kommet en rekke bøker i serien etter dette – bukkene drar til syden, på gamlehjem, har sin første skoledag, de vender tilbake, og de feirer jul – i tillegg til at det er blitt teateroppsetninger basert på de nye fortellingene.

Nå har filmen premiere. Bukkene Bruse på badeland er romjulens store animasjonsfilm for de minste.

­Opprinnelsen

– Mange kjenner ikke det gamle eventyret lenger, har Rørvik og Moursund tidligere uttalt til NTB.

Det opprinnelige folkeeventyret var kort og handler om tre geitebukker på vei til sommerbeite. De skulle som kjent «til seters for å gjøre seg fete».

Eventyret ble først publisert i Norske Folkeeventyr i 1843 av Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe, de mest berømte folkeminnesamlerne fra den norske nasjonalromantikken.

I eventyret er det tre geitebukker – en liten, en mellomstor og en stor – på vei til setra. På veien blir de truet av et troll under en bro. Trollet stanges til slutt ut i fossen, og alle bukkene kommer seg trygt over.

Mange varianter

I den norske eventyrkatalogen (Hodne 1984) finnes eventyret i ni varianter. To av disse er samlet av Asbjørnsen på feltarbeid i i henholdsvis Biri og Fortun. Antagelig har eventyret vært en del av muntlig tradisjon også i andre deler av landet. Det finnes også enkeltstående utenlandske varianter av eventyret, blant annet i Sverige, Ungarn og India, ifølge Store norske leksikon.

De tre bukkene bruse ble først publisert i tredje hefte av Norske Folkeventyr (1843), i Asbjørnsens versjon som han fikk fortalt av Anders Lysgaard fra Svennes Gård i Biri i 1842.

Topper hitlister

Cengiz Al sammen med sine to geitebukkbrødre Trond Fausa Aurvåg og Mikkel Niva i innspillingsstudio. Foto Qvisten Animation

Når 2009-versjonen av bukken bruse nå blir film, er det Qvisten Animation, som har laget filmer som Kardemomme by, Kutoppen og Hakkebakkeskogen, som står bak.

Skuespillerne Cengiz Al, Mikkel Niva og Trond Fausa Aurvåg har stemmene til de tre bukkene.

Låten Badebussen er laget til filmen av Kjartan Lauritzen i samarbeid med Anders Nilsen også kjent som DJ MøMø. Den ble sluppet i sommer og har intet mindre enn 16 milioner avspillinger på Spotify, i skrivende stund. Den toppet dessuten VG-lista i åtte uker i sommer og tidlig høst (og toppet den igjen i uke 47).

Periskop mener filmen aldri kommer ut av skyggene til verken hiten eller boken fra 2009, men DN beskriver den som «en kort, høylytt affære, med nok detaljer til at hele familien vil finne noe å glede seg over.»

Kilder

  • Hodne, Ørnulf :1984. The Types of the Norwegian Folktale.
  • Store norske leksikon: De tre bukkene bruse. 21.12.23: https://snl.no/De_tre_bukkene_bruse
Powered by Labrador CMS