Britiske forfattere raser mot Meta etter avsløringene om at selskapet har brukt tekster som er vernet av opphavsretten til å trene opp sine KI-språkmodeller
Flere forfattere har gått til sak mot tek­selskaper de mener har brutt opphavsretten

NOTERT

Meta vant rettsak om brudd på opphavsretten

Selskapet brukte bøker til trening også piratkopierte utgaver på nett – uten å gi opphavspersonen noen form for kompensasjon

Publisert

De siste årene har kunstig intelligente (KI) språkmodeller skapt utfordringer for forlag og forfattere. Modellene må trenes på store mengder tekstmateriale, og mange selskap benytter seg av piratkopierte utgaver på nett – uten å gi opphavspersonen kompensasjon, skriver Klassekampen.

Flere forfattere har gått til sak mot tek­selskaper de mener har brutt opphavsretten, og i forrige uke ble to saker avgjort i det amerikanske rettssystemet. En føderal domstol ga Facebook-eieren Meta rett til å benytte seg av opphavsrettsbeskyttede bøker til trening av sin språkmodell, skriver Svenska Dagbladet. Dommen slo likevel fast at nedlastingen av piratkopiert materiale, brøt med opphavsretten.

Den andre saken var mot Anthropic og treningen av chatboten Claude. En domstol i San Fransisco mente at også de hadde brutt opphavsretten ved å bruke piratkopier, men at selve treningen var legitim som del av «fair use»-lovgivingen: 

Powered by Labrador CMS