Kunst

Verden på veggen i Det gamle biblioteket

«Rikdom, makt, mangfold og kontraster» er temaet under årets utstilling på fotofestivalen «Oslo Negativ».

Publisert Sist oppdatert

– Vi har en visjon om å øke fotointeressen til publikum gjennom å fremme fotografiet, sier Lars Tefre Baade, festivalleder for Oslo Negativ.

Fotofestivalen arrangeres nå for andre gang på Det gamle biblioteket, i perioden 23. september til 16. oktober. Festivalen ble først arrangert i 2021 etter initiativ fra Møller Eiendom, eierne av Det gamle biblioteket. Til forårets festival kom 10.000 mennesker.

Bruker alle rom

– Vi samler rett og slett fotogallerier og fotografer i Oslo til å lage en fotofestival, sier Tefre Baade.

Festivalen opplevde stor interesse fra gallerier og frie fotografer før utstillingen, og veggene ble fylt opp på kort tid. Tefre Baade er glad for å kunne vise mangfoldet til publikum.

– Vi vil gjerne invitere publikum inn der de ikke har vært før, og har fylt hvert eneste rom på huset, sier han.

Besøkende gir tilbakemeldinger på at de synes det er stas å få mulighet til å se bygget.

– Det er en fin måte å engasjere mennesker på, gjennom det å bare åpne døra. Men det ligger jo litt forberedelser likevel, sier Tefre Baade med et smil.

Foto Fotografiene i gangene er fotografert av studenter og lærere ved Oslo Fotokunstskole. Foto: Johanne Hidle

– I fjor gjorde vi en publikumsundersøkelse som viste at mange av dem som var innom utstillingen ikke hadde gått så mye på fotogallerier tidligere. De opplevde denne utstillingen som en «wow»-opplevelse. Jeg har inntrykk av at vi når visjonen om å øke fotointeressen til publikum, sier Tefre Baade.

Foto Veggene i alle rom på Det gamle biblioteket er dekorert med fotografier. Foto: Johanne Hidle

– Med mobilen går alle rundt med et fotoapparat på seg hele tiden. Vi tar selfier og bilder av ditt og datt. Vi håper å inspirere folk til å ville lære seg å tenke litt gjennom mulighetene for fotografering, sier Tefre Baade.

Rikdom i ulike former

Før fjorårets festival var planen å ikke ha noe tema, annet enn å utnytte et flott bygg. Erfaringen ble at det endte i en form for rød tråd likevel.

– Den røde tråden var en grønn tråd rundt klima og klimaavtrykk. Det er kanskje ikke så rart, siden fotografene er et merke av samfunnet og følger det som skjer, sier Tefre Baade.

I år bestemte festivalen temaet på forhånd. «Rikdom, makt, mangfold og kontraster», er åpent for tolkning.

Foto Fotografier av skeive ikoner av fotograf Fin Serck-Hanssen. Foto: Johanne Hidle

– Det er et mangfoldsår i år som flere har brukt i bildene. Vi ser også at både makt og rikdom tolkes ulikt. Er det penger? Er det friheten vi har her i Norge? Er det demokratiet vi har? Temaet setter i gang en dialog, sier Tefre Baade.

Vil engasjere, inspirere og provosere

– Gjennom utstillingen vil vi inspirere, men også engasjere. Hvis vi også klarer å provosere, er jeg fornøyd. Gjennom å se på bildene vil vi at publikum skal tenke: så spennende måte å se bygget på, så spennende måte å se Oslo på, og så spennende måte å se verden på, sier Tefre Baade.

Festivalen vil også vise frem et «vi», gjennom at så mange fotografer og gallerier står sammen.

– Det er 200 fotografer som er involvert i denne festivalen. Ofte er det smart å stå sammen, samtidig som å kunne være unik hver for seg.

Foto «Rosarommet» med fotografier av Miles Aldridge. Foto: Johanne Hidle

Det er mange av bildene på utstillingen Tefre Baade kunne hatt på veggen hjemme. Hvilket som er hans favoritt endrer seg daglig.

– Bildene kler rommene her så godt. Hver gang jeg ser et bilde på nytt forandrer det seg hva jeg liker ved det, sier han.

Moro for barn

Festivallederen oppfordrer til å ta med barn på utstillingen.

– Barn ser ting på en annen måte, og tør å stille spørsmålene som man kanskje ikke har lyst til å stille selv. Det vi lar oss imponere over, blir barna kanskje ikke like revet med av. Jeg tok med datteren min hit, og alt jeg gledet meg til å vise henne, viste hun lite interesse for. Hun fant seg derimot mange andre favoritter. Hun elsket for eksempel «Rosa-rommet» sier han.

Foto «Rosarommet» med fotografier av Miles Aldridge. Foto: Johanne Hidle

I ukedagene når utstillingen ikke er åpen for publikum kommer skoleklasser.

– Vi har hatt mye skoleundervisning her, med alt fra folkehøyskoler til medielinjer på videregående. Elevene er fantastiske. Det er er noen nye fotospirer som kommer, det er sikkert. Jeg tror de kanskje får en tanke om at det går an, når de ser mangfoldet i denne utstillingen, sier Tefre Baade.

Powered by Labrador CMS