Kulturbransjen

Freemuse-rapport om forfulgte kunstnere: – Verste jeg kan huske

Rekordhøye 39 kunstnere ble drept i 2021, og bruddene på kunstnerisk frihet er også betydelige i Europa, viser rapporten «The Freemuse State of Artistic Freedom Report 2022».

Publisert Sist oppdatert

Freemuse er en uavhengig organisasjon som jobber for kunstneres ytringsfrihet. Organisasjonen dokumenterer blant annet overgrep mot kunstnere. Deres årlige rapport ble lagt frem før helgen. The Freemuse State of Artistic Freedom Report 2022 viser urovekkende tall for kunstnere i 2021.

Mer enn 1200 tilfeller av brudd på kunstnerisk frihet ble registrert. Blant disse tilfellene er et rekordhøyt antall drap. 39 kunstnere ble drept. Mer enn 500 opplevde at det ble satt i gang rettslige prosesser mot dem, fordi de på en aller annen måte hadde utfordret styresmaktene, offentlige personer eller religiøse eller tradisjonelle verdier gjennom kunsten. Andre ble forfulgt av gjenger og individer. Halvparten av kunstnerne­ som ble varetektsfengslet i 2021 ble tatt for å uttrykke sitt syn på politiske og sosiale saker, både online og offline. Resten ble blinket ut for innholdet av sitt kunstneriske arbeid, ifølge rapporten.

Musikk er «verstingen»

Som i tidligere år viser rapporten at musikk er den mest undertrykte kunstformen, tett fulgt av bildekunst og film. Politiske styresmakter og regjeringsledede enheter er fortsatt dem som slår ned på kunstnerisk frihet, mens frittstående grupper – som militser, kriminelle gjenger og grupper – truer og angriper kunst med ydmykelse og vold.

Foto Daglig leder Jan Lothe Eriksen i Safemuse beskriver Freemuse-rapporten som «dyster» for kunstnerne. Foto: Knut Utler.

Jan Lothe Eriksen er daglig leder i Safemuse i Norge. De jobber med å skape arbeidsmuligheter for forfulgte og truede kunstnere gjennom residenser og ulike prosjekter. Ved hjelp av Safemuse får den sensurerte musikken nytt publikum, og kunstnerne når også frem til sitt hjemmepublikum uten å være truet i like stor grad. I tillegg bidrar disse musikerne til å bygge bro på sine nye arbeidssteder, for integrering og for mellommenneskelig forståelse.

Ifølge Lothe Eriksen er Freemuse-rapporten den verste rapporten han kan huske.

– 2021 var et særdeles mørkt år for kunstnere over hele kloden. Det er den dystreste rapporten fra Freemuse så langt jeg kan huske, med totalt 39 drepte kunstnere. Med 11 kunstnerdrap i Colombia, 10 i Afghanistan og 3 i Myanmar vitner det tydelig om at kunstnere står i absolutt fremste rekke når konflikter oppstår mellom sivilbefolkning og myndigheter, sier han.

Skummelt også i Europa

Lothe Eriksen forteller at kunstnere heller ikke i Europa er trygge.

– En annen dyster utvikling er det som fremkommer om hvilke land og regioner som er verst stilt. 32 prosent av sakene Freemuse har dokumentert er i Europa! Det er kanskje ikke så overraskende med Tyrkia og Russland på denne listen, men også Belarus, Ukraina og Serbia har store problemer med å gi frihet til kunstnere som vil uttrykke seg. Og også Storbritannia og Frankrike er høyt oppe på denne statistikken. I tillegg er USA med i rapporten med 68 dokumenterte saker. Men angrepet på Salman Rushdie friskt i minne forteller dette oss at demokrati er ingen hindring for å undertrykke kunstnere. Også her hjemme må vi være oppmerksomme. Kunstnerisk frihet og ytringsfrihet generelt er helt avgjørende for levende demokratier, og er ikke på noen måte gitt en gang for alle. Det krever oppmerksomhet hver dag. Og aksjon når det er påkrevd – fra oss alle, avslutter Safemuse-sjefen.

Powered by Labrador CMS