Bok

Sven Petter Næss (f. 1973) har etablert seg som en sterk nykommer på krimscenen de siste årene. Nå er han aktuell med Løvinnen, den femte boka med politietterforsker Harinder Singh i hovedrollen. For Skjebnesteinen mottok han Rivertonprisen 2020.

Sven Petter Næss: – Også jeg som forfatter vil ha noen overraskelser underveis!

DERFOR ROMAN ‎| – Det er straks påske, så finn en god krim, oppfordrer forfatter Sven Petter Næss. Han har etablert seg som en sterk nykommer på krimscenen de siste årene. Nå er han aktuell med den femte boka med politietterforsker Harinder Singh i hovedrollen.

Publisert Sist oppdatert

­

Sven Petter Næss (50)

  • Yrke: Forfatter
  • Utdannelse: IT
  • Bosted: Oslo
  • Aktuell med boken: «Løvinnen»
  • Forlag: Aschehoug
  • Antall sider: 332

Hva handler romanen om?

– Harinder Singh leter fremdeles etter svar på hvor hans niese Amandeep ble av etter at hun brått forsvant for fire år siden. Nå får han livstegn igjen, samtidig som han står midt i en vanskelig etterforskning hvor to menn brutalt er blitt henrettet på åpen gate. Den ene var en kjendisadvokat som hadde som spesialitet å jage korrupte politibetjenter. I denne saken blir Harinder drevet fra skanse til skanse, hvor han ikke engang kan stole på kolleger eller sin egen familie.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?

– Historien kommer hovedsakelig fra hendelser som skjedde i boken Skjebnesteinen. Det var tråder der jeg ønsket å følge opp.

Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?

– Dette er først og fremst en spenningsroman. Samtidig gjør den et dykk i samfunnets skyggesider, enten det gjelder maktmisbruk blant tjenestemenn eller den ganske gufne private militærbransjen som for alvor blomstret opp tidlig på 2000-tallet.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?

– Denne romanen er nok den som har vært lettest å skrive i så måte. Hadde ingen avbrudd underveis, flyten var sjelden god fra start til slutt. Det er fint når det går sånn, for det skjer ikke hver gang.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Vet ikke, jeg jobber ut fra en idé og skriver fra «A til Å». Plott og handling skal flyte organisk, også jeg som forfatter vil ha noen overraskelser underveis!

Hva eller hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Det er mange. Hver gang jeg leser, tilfører det meg noe.

Hva tenker du om kunstig intelligens i kunsten?

– Bra for research, elendig for alt annet.

Kan du nevne én person du håper leser boken?

– Jeg håper alle leser den. ;-)

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

– Det er straks påske, så finn en god krim. For eksempel noe av Anthony Horowitz, som fortjener å bli bedre kjent i Norge.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Nettopp ferdig med Fritt vilt av Agnes Lovie Matre, som jeg kan anbefale. Ellers fortsetter jeg å tette hullene i Michael Connelly's suverene serie om Harry Bosch.

Hvis du måtte velge?

Jon Fosse – Dag Solstad

Elsykkel – Sykkel

Cappuccino – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Taylor Swift – Lady Gaga

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS