Bok

Per Bergersens legendariske album «PB» ble laget av venner og musikkmiljø på Røros etter at han ble skutt og drept i 1990. Det er nyutgitt på CD, og ble den tittelen som solgte ut raskest.

Ny bokserie skal fortelle norsk musikkhistorie – sett fra mange ulike ståsteder

– Ofte er musikkhistorier fortalt av én person, og gjerne i leksikalsk kortform, sier Christer Falck. Som også synes det utkommer for få musikkbøker. Alt dette vil han rette på.

Publisert Sist oppdatert

Nå lanserer Christer Falck «Norske albumklassikere – bokserien», som springer ut fra hans forrige prosjekt: Der finansierte han 150 plater på CD og ytterligere 50 hittil i det motsatte prosjektet – nemlig å gi ut vinylutgaver av plater som bare har vært tilgjengelig som CD.

Nå skal historiene om norske plater fortelles i bokform. Det nye bokprosjektet, som Falck drar i gang med Marius Lien, skribent og journalist, vil som så mange andre av Falcks prosjekter være folkefinansiert.

Men denne gangen har han en solid plattform å starte på: 400.000 kroner fra Kulturrådet og 100.000 fra Fritt Ord. Falck og Lien har en liste på foreløpig 16 mulige bokutgivelser viet både pop, rock, jazz, samtid, gospel, elektronika, metall, viser/folk og hip hop.

– Det store spørsmålet er om det finnes nok folk der ute som er interessert i sånne nerdebøker. For det er jo nerding vi driver med, sier Christer Falck til NTB.

«PB» først ut

Om bøkene skal materialisere seg, må nemlig fansen punge ut. Det har folkene bak troen på at de gjør, blant annet ut fra det voldsomme engasjementet for forrige prosjekt. Først ut i bokserien er historien om albumet «PB» fra 1990, utgitt etter opphavsmannen Per Bergersens død. Det var han som skrev låter som «Skyter meg på julaften» – og som ble skutt av en kamerat, bare 30 år gammel.

CD-utgivelsen ble fullfinansiert tidligere i år på to timer – raskest av alle. Nå følger boken, som skal føres i pennen av Arvid Skancke-Knutsen, forfatter, veteran-musikkjournalist og musiker (White Lord Jesus). Han var klar i talen da han skrev anmeldelsen av «PB» i Puls for 31 år siden, og er det fremdeles:

– Jeg sammenlignet ham med Jokke og Ole Paus i anmeldelsen min fra 1990, på grunn av kraften i det han skriver. Han er litt obskur fordi han døde tidlig, men har et ettermæle og et kultpublikum som er veldig interessert i musikken og livet hans. Han er en viktig artist. Ingenting ble utgitt mens han levde, men i etterkant har tekstene og musikken hans truffet veldig mange, sier Skancke-Knutsen til NTB.

Dagbok-tilgang

Han har fått tilgang til Per Bergersens dagbok av familien, som godkjenner prosjektet. Deler av dagboken vil bli brukt i boken, sammen med illustrasjoner som Bergersen tegnet til det han skrev, som var betraktninger over livet, om gleder og nederlag, og om ambisjonene.

Per Bergersen spilte i flere band, men hadde ikke fått utgitt noe særlig. Den posthumt utgitte «PB» er basert på liveopptak og demoer, som fritidsklubben på hjemstedet Røros og venner bidro med i sin tid.

– Han er både røff og øm, er inntrykket, oppsummerer Arvid Skancke-Knutsen, som nå skal oppsøke familie så vel som miljøet rundt Bergersen på Røros under arbeidet med boken. Samtidig skal Charlotte Myrbråten gi seg i kast med Razikas «Program 91», mens Audun Vinger og Filip Roshauw tar for seg Atomics «Boom Boom» fra 2002 – om tilstrekkelig mange nok punger ut i forkant.

Musikkskribentveteranen tror den nye bokserien vil kunne bli både mangfoldig og inneholde mange forskjellige stemmer. Folk som har forskjellige ståsteder i livet, om de er rockere eller akademikere, vil bringe ulike fokus til torgs, mener han.

Ønsker fysisk

– Det er mange måter å lese norsk musikk på, og jeg tror det vil komme mange kjærlighetserklæringer i dette forsøket på å lage et norsk musikkbibliotek, sier Skancke-Knutsen, som mener etterspørselen etter gamle, men sentrale, plater på CD «vitner om et ønske om fysiske utgivelser».

Selv om det finnes uendelig med musikkhistorikk på nett, tror Skancke-Knutsen – som selv både skriver bøker og har hånd om nettstedet Ballades populære musikkvideoserie – at bøker gir noe mer:

– De kan tas frem igjen og igjen, og oppleves på forskjellige måter gjennom livet og gi en kontinuitet som nettet ikke kan. Å ha et bibliotek er en påminnelse om bøker du har lest og skal lese.

Målet til Christer Falck og Marius Lien er altså å gi ut en liten armada musikkbøker.

– Det gis ut veldig lite musikklitteratur i Norge. De få gangene det utgis bøker er det alltid om de store mastodontene. Øvrige bøker når sjelden bokhyllene, og de fleste musikkbokprosjekter blir skrinlagt på planleggingsstadiet, da refusjon fra forlagene er normalen, hevder Falck, som på sitt eget Falck Forlag har utgitt et knippe musikkbøker og også fyrt av bredsider mot bokbransjen.

Mangfold

Mens både punken og deler av rocken er blitt godt dokumentert – både i avis, musikkmagasin og i bokform, har det ifølge Falck knapt utkommet bøker om en rekke andre sjangre.

– Ofte er musikkhistorier fortalt av én person, og gjerne i leksikalsk kortform, men her ønsker vi å komme til bunns i det aller meste. Vi vil forsøke å finne et godt utvalg av både nye og kjente ansikter – av alle kjønn – på forfattersiden, og album i alle sjangre, sier Christer Falck,

Blant dem 2011-bokserien «Morgenbladet Topp 100», som fulgte i kjølvannet av forlagets og avisens kåring av Norgeshistoriens 100 beste album. Nå tar «Norske albumklassikere – bokserien» opp tråden med små bøker med utgangspunkt i et album, men hvor både miljøer, sjangre og tidsepoker skildres.

Powered by Labrador CMS