Bok

Lise Marie Johansson er aktuell med romanen «Alt han sa». Foto: Forlagshuset i Vestfold, Liv Forlag

Lise Marie Johansson: Bruker egne erfaringer i bok om et usunt forhold

DERFOR ROMAN ‎| Lise Marie Johansson er aktuell med romanen «Alt han sa», der hovedpersonen hodestups innleder et forhold som får store konsekvenser. – Jeg løfter frem mine erfaringer fra år med elendige valg i forhold til menn og egen grensesetting.

Publisert Sist oppdatert

­

Lise Marie Johansson (59)

  • Yrke: Forfatter
  • Utdannelse: Lærer

  • Bosted: Porsgrunn

  • Aktuell med boken: «Alt han sa»

  • Forlag: Forlagshuset i Vestfold, Liv Forlag

Hva handler romanen om?

– «Alt han sa» er en roman der hovedpersonen hodestups innleder et forhold som får store konsekvenser. Teksten bærer dilemmaene mellom fornuft og følelse, løgner og sannhet, skam og angst med seg. Hovedpersonens valg domineres av håpet om å finne tilbake til den vidunderlige starten av forholdet.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?

– Dette er ingen biografi, men en fortelling hvor jeg løfter mine erfaringer fra år med elendige valg i forhold til menn og egen grensesetting, hvilke konsekvenser det kan få – noe som selvsagt henger sammen. Jeg har forsøkt å bruke mine opplevelser og gjøre dem til god litteratur.

Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?

– Jeg ønsker å gi leseren en engasjerende leseropplevelse hvor hen kan kjenne seg igjen i dilemmaene hovedpersonen står overfor og samtidig få ny innsikt i hvor vanskelig det kan være å forlate noen, selv i et usunt forhold.

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen – i så fall: hva drev deg til å fortsette?

– Det har vært en skriveprosess over tid med perioder som innebar full stopp i skrivingen. På tross av innimellom å kjenne seg som en ufattelig dårlig forfatter, har allikevel troen på at teksten har litterære kvaliteter og et viktig budskap å formidle, gjort at jeg har fortsatt arbeidet.

Hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Mange, men særlig redaktøren for «Alt han sa», Frode Eie Larsen. Han er veldig god på å se hva som fungerer bra, gi selvtillit på det og samtidig påpeke det som trenger et løft i teksten. Siden han er forfatter sjøl, kjenner han jo den siden av bordet også.

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg er intuitiv i måten min å jobbe på. Starter gjerne med en titteltanke og bygger historien derfra.

Nevn én person du håper leser boken – og hvorfor?

– Sissel Gran - fordi hun har skrevet mye klokt om ting jeg tematiserer i boka, og fordi jeg mener at budskapet mitt bør nå ut til fagfolk også. Innsikten jeg sitter med er verdifull, tenker jeg.

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese – og hvorfor?

– Skjønnlitteratur er det jeg absolutt leser mest av, men det er et essay jeg vil trekke fram: Lena Lindgrens «Ekko, et essay om algoritmer og begjær». Drivende godt skrevet og skremmende om hvordan algoritmeteknologien virker. Jeg tenker egentlig at det viktige er at folk faktisk leser bøker, ikke så viktig hva de leser.

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Jeg har alltid to-tre bøker på nattbordet. Akkurat nå er det Tor Ærlig «Mannen fra i går», Marie Aubert «Jeg er egentlig ikke sånn» og Myriam Bjerkelis «Lille linerle».

Hva skulle du ønske du hadde mer tid til?

– Å lære nye ting

Hvis du måtte velge?

Jo Nesbø – Karl Ove Knausgård

Espresso – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Kåss til kvelds – Lindmo

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Åsne Seierstad – Tor Bomann-Larsen

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS