Bok

Gro Dahle er aktuell med romanen Oransjeriet.

Gro Dahle: – Det er deg denne boka er skrevet til!

DERFOR ROMAN ‎| Gro Dahles nye roman omtales som et sci-fi-drama, der hovedpersonen har en partner som er kunstig. Ideen til romanen er sprunget ut av det som skjer i klimaet på jorden – og forundringen over «denne fantastiske planeten vi lever på».

Publisert Sist oppdatert

­

Gro Dahle (62)

  • Yrke: Forfatter, skrivelærer
  • Utdannelse: Forfatterstudiet i Bø, Formingslærerhøyskole, psykologi, engelsk, idéhistorie
  • Bosted: Tjøme
  • Aktuell med boken: «Oransjeriet»
  • Forlag: Cappelen Damm

Hva handler romanen om?

– Romanen handler om Nesle, en rom-gartner, som sammen med en gruppe andre gartnere reiser fra planet til planet for å studere utviklingen. Reisens formål er å observere en rekke planeter for å følge opp et langsiktig terraformingsprosjekt. Planen er på sikt å skape, dyrke fram et best mulig potensial – og finne tilbake til – et paradis for menneskeheten.

Er det noe i ditt eget liv eller i samtiden som ga deg idéen til å skrive romanen?

– Ja, ideen er åpenbart sprunget ut av det som skjer i klimaet her på jorden – og forundringen over denne fantastiske planeten vi lever på. Så heldige vi er som har dette som vår jord, vårt hjem i det ellers ugjestmilde verdensrommet. Men klarer vi egentlig å ta vare på denne skatten vi har vært så heldige å forvalte?

Hva vil du formidle til dine lesere med denne romanen?

– Jeg har et klart miljøkritisk budskap, og jeg vil jo gjerne bruke romanen for å si noe om at det haster, at vi trenger å få kontroll på klimaet, at det er vårt ansvar å ta vare på denne fantastiske jorda vår!

Var det tider med skrivesperre under arbeidet med romanen?

– Nei, ingen skrivesperre. Jeg har aldri skrivesperre. Men min kjære redaktør har vært en veldig god hjelp til å utvikle romanen, få den til å bli spennende – og ikke minst stryke!

Er det noe spesielt som kjennetegner din måte å jobbe på?

– Jeg er en metode-skribent. Jeg har grep og teknikker for å få i gang skrivingen, gir meg selv oppgaver, jobber for å få motoren på plass. I denne romanen har jeg også vært opptatt av synsvinkel – og jeg bruker navnet til karakterene og ikke han/hun. Ellers er jeg en intuitiv forfatter, og jeg prøver å slippe armen fri til å skrive, holder tankene tilbake til neste fase.

Hva eller hvem har inspirert deg til å bli en bedre forfatter?

– Skrivelæreren min på forfatterstudiet i Bø: Eldrid Lunden som sa ting til meg som har blitt mottoer for meg i skrivingen: for eksempel å ikke være så flink pike, ikke snill pike heller, å gå dit det brenner, å bryte mer stein, å være den jeg er til det går over av seg sjøl.

Når skjønte du at du ville bli forfatter?

– Jeg skjønte ikke at jeg skulle bli forfatter – og jeg ville egentlig ikke bli det heller – men da jeg hadde gitt ut fire, fem bøker, fant jeg ut at det var det jeg var.

Hva tenker du om kunstig intelligens i kunsten?

– Boka mi, Oransjeriet, handler om KI, hovedpersonen har en partner som er kunstig. Sånn sett er jeg veldig opptatt av kunstig intelligens i samfunnet. I kunsten tror jeg det er langt igjen til å skape originale diktverk. Å etterligne, derimot, og følge oppskrifter, skulle jeg vel tro er mulig. Sjøl bruker jeg chat gpt for å rå-oversette bildebøkene mine til engelsk. Selv om jeg har bodd i USA i mange år og har en BA i engelsk, så er programmet bedre enn meg til å formulere seg på engelsk.

Nevn én person du håper leser boken?

– Jeg vil gjerne at nettopp du leser boka! Du som leser dette intervjuet – og kanskje er litt nysgjerrig! Det er deg denne boka er skrevet til!

Finnes det en bok du vil anbefale andre å lese?

– Jeg anbefaler Tone Hødnebøs samlede dikt! Å snu verden inn mot verden. Den samler hennes første seks diktsamlinger i en helhet. Hvorfor? For disse diktene åpner hodet, åpner tankene, åpner blikket – og det er er vakker og kompleks, interessant og fascinerende poetisk verden å gå inn i!

Hvilken bok leser du selv, akkurat nå?

– Datteren min sin andre diktsamling ligger ved siden av meg her på bordet. Et bittelite hjerte, heter den.

Hvis du måtte velge?

Jon Fosse – Dag Solstad

Elsykkel – Sykkel

Cappuccino – Filterkaffe

Musikk – Podkast

Avis på papir – Avis på nett

Dagens Næringsliv – Klassekampen

Taylor Swift – Lady Gaga

Lese bok – Høre bok

Sakprosa – Skjønnlitteratur

Film på kino – Film hjemme

Ved sjøen – På fjellet

Powered by Labrador CMS