Bok

Den svenske krimforfatteren Tove Alsterdal har sikret seg nok en gjev prisheder – Glassnøkkelen.

Årets beste nordiske krim er kåret: – En klassisk krim

Tove Alsterdals krim som på norsk heter «Rotvelte», stakk av med seieren i den gjeve, nordiske prisutdelingen Glassnøkkelen.

Publisert Sist oppdatert

Prisen tildeles årlig beste nordiske krim, og er tidligere vunnet av blant andre Camilla Grebe, Stina Jackson, Stieg Larsson, Gard Sveen, Jørn Lier Horst og Jo Nesbø.

Det er fjerde år på rad at en svensk forfatter vinner prisen, som Svenska Deckarakademin, Det Danske Kriminalakademi, Suomen dekkariseura/Finske deckarsällskapet, Hið íslenska glæpafélag/Islandske Kriminalselskapet og vår norske Rivertonklubben i fellesskap står bak.

De nominerer sine respektive kandidater, og årets norske nominerte var Sven Petter Næss: «Skjebnesteinen». Alsterdal har vært nominert én gang tidligere, i 2015. Nå skal hun overrekkes en ekte pris, blant annet en ekte nøkkel i glass, i november.

«Tragisk, engasjerende og infernalsk velgjort»

Glassnøkkel-juryen kaller «Rotvelte», som ble kåret til årets beste svenske krim i 2020, for «en klassisk krim om en politibetjent som kommer tilbake til hjembygda».

«Med fin fornemmelse for den grisgrendte landsbygda i Ångermanland, de små lokalsamfunnene og menneskene som bor der, skildrer hun hvordan folks oppfatning av en person kan feste seg ut ifra én eneste handling. Tragisk, engasjerende og infernalsk velgjort», heter det videre i begrunnelsen.

– Jeg håper Tove Alsterdal får mange nye lesere med denne første boken i serien om politietterforsker Eira Sjödin, sier krimredaktør Siren Marøy i den svenske krimforfatterens norske forlag Cappelen.

Det er Rune R. Moen som har oversatt «Rotvelte».

Powered by Labrador CMS