Teater og scene

Det Norske Teateret har hatt stor suksess med sine teaterforestillinger på Rommen scene. Nå fortsetter samarbeidet, etter at regjeringen har sikret midler i statsbudsjettet. Daglig leder Åsne Sinnes på Rommen scene er strålende fornøyd.

Samarbeidet mellom Det Norske Teatret og Rommen Scene er sikret i flere år fremover

Resultatet blir mer profesjonelt teater og høyere kunstnerisk kvalitet på scenen i Groruddalen, ifølge daglig leder Åsne Sinnes.

Publisert Sist oppdatert

­I regjeringens forslag til statsbudsjett, som ble offentliggjort 6. oktober, er det øremerket en fast post til Det Norske Teatret, som betyr at de vil sette opp forestillinger på Rommen scene i Groruddalen også i årene fremover.

Det Norske Teatret og Rommen Scene har samarbeidet siden 2019. Tante Ulrikkes vei, som var basert på Zeshan Shakars bok og Blokk til blokk av Don Martin, er to eksempler på forestillinger med premiere på Rommen scene, som har hatt enorm suksess langt utenfor Groruddalens grenser.

– Vi har hatt et samarbeid med Det Norske Teatret siden 2019, og er svært glade for at dette samarbeidet kan fortsette. Det betyr at vi kan tilby profesjonelt teater til Groruddalen, med høy kunstnerisk kvalitet. På Rommen Scene tilbyr vi dessuten flere typer kulturaktiviteter, så dette er bra for oss og publikum, sier Åsne Sinnes til Samtiden.

Lokal identitet

Hun forteller at Det Norske Teatret har hatt suksess med å sette opp stykker som handler om Groruddalens identitet, og at dette har vært viktig for Rommen Scenes publikum. I tillegg har det vært prosjekter rettet mot barn og unge, der disse blir introdusert for kultur.

Det passer godt inn i Rommen Scenes visjon om å være en scene som innbyggerne kan speile seg i og som tilbyr lokalbefolkningen kunst og kultur med høy kunstnerisk kvalitet.

– Vi er opptatt av å løfte Groruddalskulturen, fortelle historier fra Groruddalen og være med å uttrykke Groruddalens identitet, sier hun.

Langsiktig samarbeid

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2024 er det satt av en fast budsjettpost, slik at Det Norske Teatret og Rommen Scene kan jobbe videre med kulturutvikling og teater i flere år fremover. Rommen Scene er eid av Kulturetaten.

– I forkant av budsjettfremleggelsen hadde vi et møte, der det ble uttrykt ønske om forlengelse av samarbeidet. 8. september fikk vi vite at forlengelsen av samarbeidet ville bli formalisert i budsjettet. Det er vi veldig fornøyd med.

Sinnes forteller at Rommen Scene hele tiden jobber med å finne ut hva som når nye publikumsgrupper. Det finnes for eksempel ingen kino i Groruddalen.

– Vi har nylig lansert en filmklubb og har et samarbeid med Dansens Hus, Unge Viken Teater og flere frivillige grupper. Vi har også en preproduksjonssal som lånes ut til dansegrupper, teatergrupper og musikere. Vi er ikke bare et visningssted, men et kulturhus for alle aldersgrupper, med særlig fokus på barn og unge. Vi er avhengige av å få stadig nye publikumsgrupper innenfor døra. Da er det viktig å vite hva slags forestillinger og aktiviteter som bør være en del av programmet, utdyper hun.

Åsne Finnes er også Kulturetatens leder på den nye Voldsløkka Scene, som har Rommen Scene som modell. Foto Marius Morstøl Jenssen / Kulturetaten

Det er Det Norske Teatret som bestemmer hvilke stykker som settes opp på Rommen Scene, men så langt har det vært tydelig at teaterstykker med lokal betydning har slått godt an, ifølge Sinnes.

Groruddalens bydeler består av Grorud, Stovner, Alna og Bjerke, med rundt 140.000 innbyggere.

Nye Voldsløkka scene, med Rommen som forbilde

I oktober åpner også Voldsløkka scene i bydel Sagene i Oslo.

– Voldsløkka scene har Rommen som modell. Voldsløkka vil også inkludere lokalmiljøet i høy grad, og sørge for å ha en bredde i tilbudet både fra fritidskulturlivet og profesjonelle, sier Sinnes, som er Kulturetatens leder både på Rommen og Voldsløkka scener.

Neste forestilling fra Det Norske Teateret på Rommen scene er Er mikrofonen min på? som har premiere torsdag 26. oktober. Stykket handler om en gruppe ungdommer som er opptatt av klimaspørsmålet, og som tar oppgjør med tidligere generasjoner.

Powered by Labrador CMS