Teater og scene

Fra NM i revy 2023 på Høylandet.

Revyfolket samlet inn over en halv million til kreftsaken

Årets revyfestival ble en stor suksess, ifølge daglig leder Dagrun Gunnarson, og en gåtur fra Lindesnes til Høylandet utgjorde dessuten et viktig bidrag til Kreftforeningen.

Publisert Sist oppdatert

­Da NM i Revy – Norsk Revyfestival åpnet 5. juli hadde revyentusiast Terje Øvstedal kommet i mål på Høylandet etter å ha gått til fots fra Lindesnes til Høylandet.

Underveis hadde «Terje på tur – Revy-Norge mot kreft» møtt flere revylag som har samlet inn penger til formålet, og fått over 2200 følgere på Facebook. Revynestoren fra Tresfjorden samlet inn totalt 528.000 kroner til kreftsaken.

Terje Øvstedal på turen fra Lindesnes til Høylandet. Foto «Terje på tur» – Facebook

– Vi har ikke noe mål for resultatet av innsamlinga, men vippser alle en 10-er under hvert arrangement, blir det fort et anselig merbidrag fra revypublikummet, sa daglig leder i Norsk Revy, Dagrun Gunnarson før festivalen startet.

Ordentlig tilbake etter pandemien

Når hun i feriemodus plukker opp telefonen for å gi en oppdatering til Samtiden, levner hun ingen tvil om at årets revyfestival var en suksess, og at samarbeidet mellom Terje Øvstedal, Norsk Revy og Kreftforeningen var imponerende.

– Vi er skikkelig imponerte over innsamlinga, givergleden og entusiasmen til revygruppene, og ikke minst de drøye 1000 kilometerne Terje har gjort unna på sin ferd fra Lindesnes, sier hun, og forteller samtidig om årets festival på Høylandet:

– Festivalen var strålende. Nå er vi ordentlig tilbake etter pandemien. Stemningen var fantastisk, det faglige tilbudet – både forestillinger og kurs – holdt et høyt nivå og det kom mye folk fra hele landet, utdyper hun.

Stort antall frivillige

Mange festivaler sliter med å mobilisere nok frivillige. Det var ikke tilfellet under Norsk Revyfestival, ifølge Gunnarson.

– Over 400 frivillige stilte opp, deriblant mange av våre nye landsmenn. Det er imponerende. Hållingene (de lokale fra Høylandet, journ.anm.) stilte også opp.

Gunnarson påpeker at festivalen ikke helt har oversikten over økonomien ennå, men forteller at det ble solgt litt færre enkeltbilletter, men desto mer festivalpass.

– Så var det hyggelig at vi fikk kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik på besøk, poengterer hun.

Ble avvist på revyfestivalen

Revyhistorien om Terje Øvstedal fra Tresfjorden, starter på mange måter i 1995. Den gangen meldte han seg på til NM i revy og kom videre til finalen på Høylandet. Da han og de andre han samarbeidet med møtte opp, fikk de beskjed om at nummeret deres likevel ikke tålte dagens lys. Da bestemte Øvstedal for å lage sin egen festival, Gapskratten, en festival som i dag er god samarbeidspartner med Norsk Revy.

– Da han kom frem til Høylandet, hadde han et kveldsopplegg her der han fortalte historier fra innsamlingsturen. Turen gikk faktisk litt raskere enn han hadde trodd, så han måtte vente hos en bekjent for at timingen skulle bli riktig, smiler Gunnarson.

Daglig leder i Norsk Revy, Dagrun Gunnarson. Foto Norsk Revy

At Kreftforeningen kan fordele så store summer til viktig forskning er takket være givergleden i det norske folk, også revyfolk.

– Vi driver først og fremst med revy, der vi underholder folk, men når så mange som tre av fire rammes av ulike krefttyper, berører det mange av oss som er glade i revy og humor. Norsk Revy har vært med i oppstarten av «Terje på tur – Revy-Norge mot kreft», og vi kastet oss derfor inn med en digital bøsse under NM i Revy – Norsk Revyfestival, sier Dagrun Gunnarson.

Publikum i storteltet viste fingeren til alle verdens diktatorer. Torsdagens tema var nemlig «Humor mot diktatoren». Foto Tor Ivar Viken
Powered by Labrador CMS