Teater og scene

Musikalen «Miss Saigon», som er Folketeatrets store høstsatsing, er en av verdens mest omstridte musikaler. Her fra en oppsetning i New York i 2017.

Omstridt musikal er Folketeatrets store høstsatsing

Den har vært en av de mest omstridte musikalene siden første forestilling i London for over 30 år siden. Denne høsten har «Miss Saigon» fått ny drakt på Folketeatret.

Publisert Sist oppdatert

Musikalen som har splittet publikum siden 1989, har fredag premiere på Folketeatret i Oslo. «Miss Saigon» handler om den prostituerte 17-åringen Kim som forelsker seg i amerikanske Chris under Vietnamkrigen.

Da forestillingen ble satt opp i London i 1989 og på Broadway i 1990, ble alle rollene spilt av hvite skuespillere, som ble sminket mørkere og fikk proteser som endret øyeformen deres.

Det er gjort flere justeringer av stykket siden den gang, men senest i fjor høst nektet en britisk teatergruppe å spille sitt stykke på samme teater og i samme tidsrom som «Miss Saigon». Bakgrunnen var at teatergruppen mener musikalen fortsatt er svært omstridt og at den «har såret og gjort mange seere sinte på grunn av sin svært problematiske fortelling og fremstilling av Vietnam-krigen og vietnameserne», ifølge NTB.

Ny versjon

Når «Miss Saigon» nå settes opp i Oslo, er alle de vietnamesiske rollene spilt av norsk-vietnamesere. Det er første gang den settes opp som en storskalaproduksjon i Norge.

Kunstnerisk leder Atle Halstensen forteller til Klassekampen at det første de gjorde, var å ansette en vietnamesisk kulturkonsulent.

– Vi har også oppdatert språket og justert ting som kan bli tolket feil, sier han.

«Miss Saigon» ble skrevet av Claude-Michel Schönberg og Alain Boublil, skaperne bak «Les Misérables», og er en av verdens mest kjente – og spilte – musikaler.

Den er basert på Giacomo Puccinis 1904-opera «Madama Butterfly» og har gått lenge på Broadway og innbragt en rekke gjeve priser.

I den originale «Miss Saigon» skal Kim reddes av amerikanske Chris. Skaperne er blitt kritisert for å framstille vietnamesiske kvinner som passive og seksualiserte. I den nye versjonen er Chris ingen helt, ifølge Halstensen.

– Handlingen er mye mer reflektert. Den handler om en sterk kvinne, Kim, som overlever mens hele Vietnam kollapser. Chris redder ingen, men ødelegger livet til Kim. Amerikanerne framstilles overhodet ikke som redningsmenn, tvert imot svikter de i lovnadene de har gitt, sier Halstensen.

– En musikal jeg lenge har hatt lyst til å spille i

Fra venstre: Sanne Kvitnes spiller Ellen, Sigurd Marthinussen spiller Chris, Catharina Vu spiller Kim, Karen Bernardino spiller Gigi, Espen Grjotheim spiller John, Duc Mai-The spiller The Engineer og Trung Tong spiller Thuy. Foto Nicolai Aass

Hovedrollene spilles av Catharina Vu og Sigurd Marthinussen.

– Vi er utrolig stolte over å kunne presentere et cast med flere dyktige norsk-vietnamesiske skuespillere blant hovedrollene. Det gir noe helt eget at andregenerasjons vietnamesere kan fortelle historien om Vietnamkrigen på en norsk scene, har produsent og eier i Scenekvelder Karianne Jæger tidligere uttalt til NTB.

Powered by Labrador CMS