Teater og scene

Nationaltheatret står overfor store økonomiske utfordringer, forteller teatersjef Kristian Seltun.

Nationaltheatret må nedbemanne: – Det smerter oss

Nationaltheatret står overfor store økonomiske utfordringer og må redusere sine årlige utgifter med 20 millioner. Det innebærer blant annet nedbemanning.

Publisert Sist oppdatert

På et fellesmøte ble alle Nationaltheatrets ansatte torsdag informert om teaterets økonomiske utfordringer, og hvilke tiltak som igangsettes for å styrke økonomien på kort sikt, skriver Nationaltheatret i en pressemelding.

Der ble det altså kjent at Nationaltheatret står overfor store økonomiske utfordringer og at de må redusere sine årlige utgifter med 20 millioner. Det innebærer blant annet nedbemanning.

– Som ett av flere tiltak for å bedre teatrets økonomi og løse fremtidens bemanningsbehov har teatret i tett dialog med fagforeningene på teatret satt i gang en prosess for nedbemanning, skriver de blant annet.

– I første omgang vil teatrets ledelse gå i dialog med ansatte om frivillige sluttpakker, men fører ikke dette frem kan oppsigelser bli nødvendig.

– Det smerter oss

– Situasjonen er sammensatt. Nationaltheatret mottar årlig et betydelig statstilskudd. Likevel er de økonomiske rammene til selve teaterdriften over tid blitt strammere. Det er derfor nå nødvendig å sikre at vi for årene som kommer, har en bærekraftig økonomi. Vi er en tett sammenvevd familie på Nationaltheatret, så dette er en trist dag for oss alle, men ved å revurdere alle nyansettelser og gå i dialog med de ansatte om sluttpakker, håper vi i det lengste å unngå oppsigelser, sier direktør Marta Færevaag Hjelle ved Nationaltheatret.

Til tross for at de har hatt flere kunstneriske suksesser i 2023, og godt publikumsbesøk, blir også Nationaltheatret påvirket av at folk har en strammere økonomi, skriver de.

Utgiftene øker mer enn det teatret makter å hente inn på billettsalg og andre inntekter. At publikum er tilbake på Nationaltheatret er gledelig, men det rokker dessverre ikke ved at de langsiktige økonomiske utfordringene er så store at vi er nødt til å kutte både i produksjonsbudsjetter og bemanning.

– Vi skal fortsatt levere teateropplevelser i verdensklasse, men en nedbemanning i en allerede effektiv organisasjon som vår vil naturligvis også merkes av publikum, og det smerter oss, sier teatersjef Kristian Seltun.

De neste ukene skal teatret arbeide med å identifisere tiltak som øker inntekter og reduserer kostnader som ikke berører bemanningen direkte. Parallelt skal det åpnes for at ansatte kan søke sluttpakker. Igangsetting av en eventuell oppsigelsesprosess besluttes først når resultatene av alle andre økonomiske tiltak foreligger.

En rekke kunstinstitusjoner sliter

­Nationaltheatret føyer seg dermed inn i rekken av kulturinstitusjoner som forteller om krevende økonomiske tider.

Den Norske Opera & Ballett. Foto Rodrigo Freitas / NTB

Før sommeren startet Det Norske Teatret en innsamlingsaksjon for å unngå nedbemanning.

– Nationaltheatret deler Det Norske Teatrets bekymring og ser mange av de samme utfordringene hos oss, sa teatersjef ved Nationaltheatret, Kristian Seltun, til Samtiden før sommeren.

En rekke andre teater rundt omkring i landet fortalte om det samme.

Nylig ble det også kjent at Den Norske Opera & Ballett tilbyr alle ansatte å søke frivillige sluttpakker. De må kutte 40 millioner kroner. Det er varslet at 25 personer kan miste jobben.

Også flere av de største museene i landet forteller om økonomiske problemer. Det samme gjør litteraturhusene og kulturhusene.

Powered by Labrador CMS