Teater og scene

Nationaltheatret står overfor store økonomiske utfordringer, forteller teatersjef Kristian Seltun.

Nationaltheatret: Det går mot oppsigelser

Mens publikum strømmer til forestillingene på Nationaltheatret, går det mot oppsigelser for de ansatte.

Publisert Sist oppdatert

På et allmøte onsdag denne uka fikk de ansatte på Nationaltheatret vite at det blir satt i gang en prosess for oppsigelser.

Det skriver Aftenposten i dag.

I første omgang gikk det ut tilbud om frivillige sluttpakker, men det er for få som har søkt. Nationaltheatrets direktør, Marta Færevaag Hjelle, sier de håper å kunne begrense det så mye som mulig, men selv om ledelsen ved teateret håper å finne andre løsninger for å kutte kostnader, blir det vanskelig å unngå oppsigelser.

Hun ønsker ikke å kommentere hvor i teateret oppsigelser kan komme, men at dette blir avklart i løpet av januar.

Formålet er å sikre at teateret har en bærekraftig økonomi i årene fremover, ifølge direktøren.

Redusere kostnader med 20 millioner

I oktober ble de ansatte informert om teaterets økonomiske utfordringer. Det kom da frem at de må redusere sine årlige utgifter med 20 millioner og at det blant annet innebærer nedbemanning.

– Som ett av flere tiltak for å bedre teatrets økonomi og løse fremtidens bemanningsbehov har teatret i tett dialog med fagforeningene på teatret satt i gang en prosess for nedbemanning, skrev de blant annet i en pressemelding den gang.

– I første omgang vil teatrets ledelse gå i dialog med ansatte om frivillige sluttpakker, men fører ikke dette frem kan oppsigelser bli nødvendig.

– Det smerter oss

Til tross for at de har hatt flere kunstneriske suksesser i 2023, og godt publikumsbesøk, merker de også at folk har en strammere økonomi.

Utgiftene øker mer enn det teatret makter å hente inn på billettsalg og andre inntekter, selv om publikum er tilbake på Nationaltheatret.

– Vi skal fortsatt levere teateropplevelser i verdensklasse, men en nedbemanning i en allerede effektiv organisasjon som vår vil naturligvis også merkes av publikum, og det smerter oss, sa teatersjef Kristian Seltun i oktober.

En rekke kunstinstitusjoner sliter

Den Norske Opera & Ballett må kutte 40 millioner. 25 personer kan miste jobben.

Den Norske Opera & Ballett.

Foto

Rodrigo Freitas / NTB

­Nationaltheatret føyer seg inn i rekken av kulturinstitusjoner som forteller om krevende økonomiske tider.

Før sommeren startet Det Norske Teatret en innsamlingsaksjon for å unngå nedbemanning.

– Nationaltheatret deler Det Norske Teatrets bekymring og ser mange av de samme utfordringene hos oss, sa teatersjef ved Nationaltheatret, Kristian Seltun, til Samtiden før sommeren.

En rekke andre teater rundt omkring i landet fortalte om det samme.

I høst ble det også kjent at Den Norske Opera & Ballett tilbyr alle ansatte å søke frivillige sluttpakker. De må kutte 40 millioner kroner. Det er varslet at 25 personer kan miste jobben.

Også flere av de største museene i landet forteller om økonomiske problemer. Det samme gjør litteraturhusene og kulturhusene.

Powered by Labrador CMS