Teater og scene

John Malkovich kommer til Kilden teater og konserthus for å spille massemorderen Jack Unterweger.

Hollywood-stjerne spiller massemorder på Kilden teater og konserthus

John Malkovich skal spille «Østerrikes Jack The Ripper», med symfoniorkester og operasopraner.

Publisert Sist oppdatert

– Det er ikke hverdagskost å få en Norgespremiere med en Hollywood-stjerne i spissen, verken her i landsdelen, eller i Norge for den saks skyld, sier Daniel Stamnes, leder for Kilden Kultur.

De fleste vil kjenne igjen John Malkovich som protagonist i 90-talls klassikeren Con Air, vitenskapsmann i Netflix-serien Space Force eller som John Malkovich i filmen Being John Malkovich. I tillegg til å ha en imponerende merittliste fra filmindustrien i Hollywood har Malkovich gjennom karrieren også viet mye tid til teaterscenen, og er nå aktuell med forestillingen The Infernal Comedy: Confessions of a Serial Killer.

Forestillingen er muliggjort gjennom et samarbeid mellom Kilden Kultur, Kilden Opera og Kristiansand Symfoniorkester (KSO). Direktør for KSO, Pål Svendsberget, er tydelig fornøyd:

– I norsk sammenheng er det en helt unik produksjon publikum vil få se, med både teater, opera og vårt eget symfoniorkester på scenen, sier Svendsberget.

The Infernal Comedy: Confessions of a Serial Killer har blitt hyllet verden over med sin uvanlige fremstilling av en mørk og grusom historie som tar publikum med inn i det forvrengte sinnet til en seriemorder. Forestillingen er basert på livet til forfatteren Jack Unterweger fra Østerrike, som drepte en rekke prostituerte kvinner i både Europa og USA, flere med deres eget undertøy.

Leder for Kilden Kultur, Daniel Stamnes, er fornøyd med at John Malkovich kommer til Kilden i september neste år. Foto Kilden teater og konserthus

I rollen som Unterweger fremstår Malkovich som både veltalende, morsom og tillitsfull. Idet tidligere traumer og uhyggelige fantasier kommer frem stivner derimot smilene, og den humoren vi faller for i starten blir gradvis kvalmende og frastøtende.

Virkelighetens Jack Unterweger tok sitt eget liv i fengsel i 1994, men i stykket kommer han tilbake fra de døde for å promotere sine egne memoarer som skal ut på en lengre bokturne. Fra scenen reflekterer John Malkovich, som Jack Unterweger, over eget kjærlighetsliv og emosjonelle forbindelser, mens to sopraner representerer kvinnene han over flere år tok livet av.

– Dette er en enestående mulighet til å oppleve både teater, symfonisk musikk og opera i et stykke med en Hollywoodskuespiller i spissen, og vi regner med at folk kommer langveisfra for å få med seg dette, sier operasjef i Kilden, Frøydis Emilie Lind.

Måtte holde på hemmeligheten

Leder for Kilden Kultur, Daniel Stamnes, forteller at de har visst at Malkovich ønsket å ta produksjonen til Europa, og at de har jobbet med å få produksjonen til Kilden i lang tid. For et halvt år siden landet de på en avtale.

– Det har vært svært vanskelig å holde på denne hemmeligheten så lenge. Dette er så stort som det kan bli for et kulturhus som oss, sier han til Samtiden.

Malkovich skal spille «Østerrikes Jack The Ripper». Foto Nathalie Bauer

Kilden har et in-house symfoniorkester, og det har vært viktig for å få produksjonen i boks.

– Det er faktisk Malkovich og dirigenten som har laget dette, sier Stamnes.

Tematikken i stykket, med seriemorderen som Malkovich spiller, er ikke ukontroversiell. Ifølge Stamnes gikk Kilden noen runder på tematikken.

– Men når John Malkovich kommer hit, skal det mye til for at vi ikke kjører på. Akkurat nå kjenner vi litt på følelsen av at dette faktisk skjer, smiler han.

Forestillingen har allerede gått sin seiersgang over hele verden for utsolgte saler i både New York, London, Wien og Berlin, for å nevne noen steder. Det er kun satt opp to forestillinger i Norge. Begge finner sted i Kilden teater og konserthus i Kristiansand og det er begrenset setekapasitet.

Billetter er i salg nå. Forestillingen spilles 21.–22. september 2024.

Powered by Labrador CMS