Teater og scene

Grunnleggerne Camilla Tellefsen og Mathias Jin Budtz.

Danseinformasjonens ærepris til Soul Sessions Oslo

– Vi har et veldig spesielt økosystem, der alle kan være en del av fellesskapet uansett om man er profesjonell eller danser på fritiden, sier medgrunnlegger Camilla Tellefsen.

Publisert Sist oppdatert

­Danseinformasjonens ærespris er en av svært få priser som hedrer norske dansekunstnere. I år er det gruppen Soul Sessions Oslo som mottar prisen. Soul Sessions Oslo har utmerket seg som en av de viktigste organisasjonene som fremmer hiphop-kulturen i Norge, og er drevet av brennende engasjerte dansekunstnere som på kort tid har skapt en arena for street- og klubbdansmiljøet som tidligere ikke eksisterte her.

Hiphop-jubileum

Det ble startet en ny kulturell æra i Bronx i New York 11. august 1973, nemlig hiphop. Dermed kan hiphop-kulturen feire 50 år i år. Det er også snart 40 år siden kulturen fikk sitt gjennombrudd her hjemme, og det er derfor ekstra stas at Soul Sessions Oslo blir hedret med Danseinformasjonens ærespris akkurat i år, mener Danseinformasjonen.

Soul Sessions Oslo, bak fv: Cassandra Moldenhauer, Stine Birkedal Dombeck, Kristin Agnes Haugstad, Mathias Jin Budtz. Foran fv: Camilla Tellefsen, Gabriella Riseo Adams Bratteberg, Sindre Eriksson Vik. Foto Andreas Dibbern


Soul Sessions Oslo organiserer jams, battles, festivaler, panelsamtaler, foredrag og en rekke kompetansehevende tiltak for dem som arbeider innen sjangeren og ønsker å ta steget videre inn i det profesjonelle scenekunstfeltet. Målet deres er å inspirere norske dansere, DJ-er og andre artister innen streetsjangeren ved å fungere som en plattform for egentrening og utvikling. Miljøet rundt Soul Sessions Oslo har også blitt skildret i dokumentarserien KRAFT, som kan sees på NRK.

Soul Sessions Oslo ble etablert i 2009 av dansekunstnerne Camilla Tellefsen og Mathias Jin Budtz. Tellefsen sier til Samtiden at æresprisen fra Danseinformasjonen henger høyt:

– Dette er en stor klapp på skulderen. Komiteen har lang fartstid og består av ulike deler av dansefeltet. Denne prisen henger svært høyt. Dette er stort, sier hun.

– Hva skal dere bruke denne anerkjennelsen til?

– Street og hiphop er fortsatt undergrunn. Det er mange som ikke vet om oss. Arrangementene våre betyr svært mye for alle som er involvert. Dette åpner også opp for at flere kan finne veien inn i miljøet, både personlig og politisk, utdyper hun.

Plattform

Camilla Tellefsen forklarer at alle dansesjangrene som er representert i Soul Sessions Oslo kommer fra USA og afro-amerikanere.

– Alt har bakgrunn i civil rights, folk og samling av mennesker som uttrykker seg. Noen er profesjonelle, mens andre danser på fritiden. Folk kan komme og være en del av fellesskapet uansett. Vi har et veldig spesielt økosystem, sier hun, og legger til at dans er universelt.

– Folk kjenner varmen og energien på kroppen. Miljøet vårt har vokst betydelig de siste 15 årene.

Sjangeren har fått tydelig anerkjennelse fra dansemiljøet de siste årene. I 2022 ble Victor Prag Dansens dager-ambassadør, og tidligere i år sendte NRK NM i hiphop i beste sendetid. Breakdans ble nesten OL-gren, men nådde ikke helt opp denne gangen. Det siste er ikke så viktig for selve dansemiljøet, mener Tellefsen.

– Vi liker at dansen utøves som kunst og kultur, selv om det også er en idrett. Det viktigste er at dansen blir tatt på alvor. De siste årene har vi kommet på statsbudsjettet. Dansen er ikke bare en prestasjon, men også en måte å utvikle mennesker på, presiserer hun.

Jazzy fra dokumentarserien KRAFT under et Soul Sessions Oslo-arrangement, på Sentralen. Foto Mikael Örtenheim

At folk finner sin plass og unngår utenforskap er en viktig del av virksomheten.

– Det er ikke mange år siden jeg ikke fikk være medlem av Norske Dansekunstnere, på grunn av manglende formell utdanning. Utdannelsen min var ikke godkjent som bachelorutdanning. Det har tatt tid å anerkjenne at en stor del av dansen vår handler om at den hele tiden er under utvikling, og at mange er selvlærte, forklarer hun.

«Teamwork is dreamwork»

Soul Sessions Oslo er en arena som bygger på den kjærligheten og generøsiteten som finnes i og for street- og klubbdansfeltet, og de kjennetegnes gjennom å jobbe kollektivt. Det brennende engasjementet, den store kompetansen og det dansekunstneriske mangfoldet dette feltet rommer, synliggjøres gjennom deres mange ulike prosjekter. Tildelingen av æresprisen er derfor ikke bare en hyllest av alle de enkeltpersonene som opp gjennom årene har nedlagt enormt mye arbeid i Soul Sessions Oslo, men også til det miljøet organisasjonen er en plattform for.

Det handler om å pushe andre deler av dansekunstfeltet i hvordan man jobber med fellesskap og organisatoriske strukturer samt utfordrer etablerte ideer om hvor og hvordan profesjonell dansekunst kan være og se ut.

Da Tellefsen og Budtz startet Soul Sessions Oslo i 2009 var det etter inspirasjon fra blant andre byer som Paris og New York. Der møtte de klubbkonsepter hvor folk bare danset til bra musikk, uten at skummende halvlitre og drinker ødelag opplevelsen.

– Det var et lite miljø som startet opp. 15-20 personer fikk låte et dansestudio. Den gangen kostet det 20 kroner i døra, som ble lønnen til DJ-en. Etter et halvt år fikk vi en avtale med The Villa i Oslo. Det tok et halvt år og bygge opp et miljø. Da var vi 100 personer.

I mars 2016 flyttet organisasjonen inn på Sentralen i Oslo og ble en del av deres programtilbud for barn, ungdom og profesjonelle dansekunstnere. Tidligere hussjef på Sentralen, nå ansvarlig for eiendom og prosjekter ved Sparebankstiftelsen DNB, Martin Eia-Revheim, kaller Soul Sessions Oslo et forbilde for alle i kulturfeltet.

– De samler unge på kryss og tvers av alder, kulturer, bydeler, inntekter og meninger. Et mangfoldig fellesskap som forenes i dans og musikk, helt uten politiske tellekanter. Det bare skjer og skjer, imponerer og inspirerer. Takk og grattis!

– I dag er vi 500 personer, og gjennomfører jams og battles. Jams er vanlig dansing, mens battles har konkurranseelementer i seg og er med publikum, forklarer Tellefsen.

Fra Soul Sessions Oslo-arrangement på Sentralen. Foto Mikael Örtenheim

Hooman Sharifi, internasjonal norsk-iransk koreograf og tidligere teatersjef for Carte Blanche er en evig fan av Soul Sessions Oslo, og hyller dem for deres arbeid:

– Det finnes ikke sterke nok ord til å forklare hva folka i Soul Sessions Oslo betyr for meg, og mange andre. Jeg har hatt de sterkeste opplevelsene på deres arrangementer. De skaper et hjem og de utvikler fantastiske talenter som vil skape fremtiden. De gir alt de har, og de er alltid til stede for deg. De er helt utrolige og ekstremt nødvendige.

Sigrid Øvreås Svendal, daglig leder ved Danseinformasjonen, anser Soul Sessions Oslo som en sentral bidragsyter:

– Soul Sessions Oslo har etablert seg som en viktig stemme og en sterk påvirkningskraft inn i det profesjonelle dansekunstfeltet. De jobber ikke ut fra et «jeg», men et «vi». Denne måten å arbeide på trengs i det norske samfunnet i dag, hvor det kollektive og idealistiske ikke er like synlig. Gjennom sitt arbeid løfter de frem menneskene og mangfoldet som alltid har eksistert i deres miljøer. Soul Sessions Oslo kjemper ikke om plassen, de skaper mer plass.

Camilla Tellefsen og Mathias Jin Budtz er de to kunstneriske lederne og grunnleggerne. I tillegg har organisasjonen i dag fem administrative medarbeidere. Dette er Kristin Agnes Haugstad, Cassandra Moldenhauer, Sindre Eriksson Vik, Gabriella Riseo Adams Bratteberg og Stine Birkedal Dombeck. Tidligere medarbeidere er Ida Louise Sundby, Mentowa Bright og Emma Damskau, og i tillegg har mange frivillige bidratt gjennom årene.

Soul Sessions Oslo mottok jubileumspris fra forbundet Norske Dansekunstnere under deres 75-års jubileum i 2022 samt stipend fra Fond for utøvende kunstnere. De ble også nominert til OXLO-prisen i 2021.

Powered by Labrador CMS