Samfunn

Avtroppende seniorrådgiver Jan Lothe Eriksen og daglig leder Celina Jerman Bright-Taylor.

Regjeringen hindrer Safemuse sin virksomhet

Safemuse får skryt i en uavhengig rapport, men møter utfordringer hos UDI og Justisdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

­Hvorfor klarer ikke utenriksministeren og justisministeren i samme regjering å samordne norske interesser og mål? Det spørsmålet stiller Celina Jerman Bright-Taylor og Jan Lothe Eriksen i Safemuse i en kronikk i Kontekst.

Etter over 10 års virksomhet for organisasjonen som har skapt viktige pusterom for forfulgte kunstnere, mottok Safemuse nylig en evaluering av sitt arbeid. Dette ble gjennomført av analyse- og rådgivningsselskapet Scanteam og konsulentselskapet Conow.

I rapporten er hovedkonklusjonen at Safemuse gjennomgående leverer svært gode resultater, og at de mer enn leverer på sitt hovedmål om å skape trygge arbeidsmuligheter for forfulgte kunstnere.

Regjeringen hindrer

Det store hinderet for Safemuse sitt arbeid er Utlendingsdirektoratet (UDI), nærmere bestemt UDIs saksbehandling av visumsøknader for gjestekunstnere fra land utenfor Europa. UDI ser en risiko for at returkravet ikke skal møtes, selv om praksisen bryter med Norges forpliktelser under UNESCO-konvensjonen om kulturelt mangfold (2005), og sekretariatet blir derfor tvunget til å bruke uforholdsmessig tid på oppfølging og politisk arbeid for å endre denne praksisen, står det i rapporten.

Safemuse kritiserer både Justisdepartementet (JD) og UDI, men gir samtidig ros til Utenriksdepartementet (UD):

– JD og UDI overser UD og regjeringens målsettinger på området og Norges forpliktelser etter UNESCO-konvensjonen om kulturelt mangfold.

I art. 16 om fortrinnsrett heter det at medlemsland skal:

«Legge til rette for kulturutveksling med utviklingsland ved å tilstå, gjennom hensiktsmessige institusjonelle og juridiske rammeverk, fortrinnsbehandling av kunstnere, andre kulturarbeidere og utøvere, så vel som av kulturvarer og -tjenester fra utviklingsland».

I Hurdalsplattformen fastslås det at regjeringen vil «Bidra til samarbeid mellom norske kunstnere og kunstnere i land der menneskerettigheter og ytringsfriheten er under press.»

Regjeringen: – Ikke nok

Seniorrådgiver Andreas Bjørklund i Justis- og beredskapsdepartementet skriver til Kontekst at visum bare gjelder for opphold i 90 dager i løpet av en 180 dagers periode.

– Hovedregelen er at man ikke kan arbeide i Norge dersom man er her på visum. For arbeid er det som hovedregel behov for oppholdstillatelse. Utgangspunktet da er at man må ha en arbeidsgiver i Norge, og det er krav om lønns- og arbeidsvilkår (blant annet fulltidsarbeid og tarifflønn).

Seniorrådgiver Jan Lothe Eriksen, som har drevet Safemuse i 10 år, trer snart ut av organisasjonen.

– Vi mye skryt i rapporten, men UDI fremholdes som vår største utfordring, skriver han i en epost til Samtiden.

Samtiden har også kontaktet daglig leder Celina Jerman Bright-Taylor for ytterligere kommentarer om denne saken, og vil oppdatere den med ny informasjon så snart som mulig.

Powered by Labrador CMS