MusikkPlot

Vårlig Fabeldyr-debut

Bandet ble dannet som utgangspunkt i en eksamensoppgave ved Musikkhøgskolen. Etter at oppgaven var levert fant de ut at de ville fortsette, og nå er singelen ute.

Publisert Sist oppdatert

Den akustiske sekstetten Fabeldyr er ute med debutsingelen «Vårtegn». De tenkte at 27. Mai var det perfekte tidspunktet å slippe låta, siden det fortsatt var litt vår i lufta.

Da bandet stilte til intervju hadde støvet etter helgens konsert akkurat lagt seg. Foregående lørdag spilte de på Café Mir, noe de syntes var veldig fint. Imidlertid innrømmer de at de har gjort seg selv en liten bjørnetjeneste. De skal spille tre konserter i Oslo i løpet av en tomåneders periode. Derfor undrer de på om de allerede har brukt opp noe av publikummet.

Det var nå eller våren 2023

Bandmedlemmene er enige i at det føles veldig bra å være ute med låta. Prosessen har vært lang, og det har vært mye fram og tilbake.

– Deilig å få det gjort, det måtte bli nå eller våren 2023, humrer bandkameratene.

Bandet uttrykker at det er godt endelig å ha noe håndfast å vise til.

– Det føles litt mer etablert. For vi snakker mye om bandet og konsertene våre.

– Hvordan kom låta til liv?

– Det startet med et bassriff, så kom melodien etter akkordene, forklarer medlemmene.

Vokalist Margrete skrev teksten på bussen. Resten av bandet forteller at hun er kjent for å skrive tekstene i siste liten, men at det blir veldig bra.

– Kan dere beskrive låta med ett ord hver?

– Suggererende, glad, optimistisk, varm, sprudlende og håpefull.

Starter med akkordskisser

I bandet er det hovedsakelig Joachim, Margrete og Matias som har ansvaret for låtskrivingen. Ofte starter skrivingen med akkordskisser. Så blir dette tatt med til resten av bandet, hvor de bearbeider og arrangerer låtene sammen.

Mange av låtene har vi allerede spilt og gjort. Vi jobber frem låter i lag, prøver oss frem og utforsker hva som funker, sier bandet.

Når det gjelder hva Fabeldyr inspireres av, nevner de at bassriffet på debutsingelen var inspirert av jazzgruppa Hayden Powell Trio.

Margrete legger til at da hun begynte å skrive mer på norsk, hørte hun mye på popgruppa No. 4. Hun erkjenner at hun må ha blitt inspirert av dem, enten bevisst eller ubevisst. Joachim bryter inn og sier at han selv hørte mye på norsk jazz og folkemusikk da bandet begynte å spikre låtene. Det gikk mye i Sigurd Hole og Eli Storbekken.

– Men jeg føler ikke det skinner så mye gjennom. Jeg hørte på det for å komme meg inn i greia.

– Hvor viktig er det for dere å formidle et budskap med tekstene og musikken?

– Jeg tenker ikke så mye på budskap, mer på tema. Det å fange en stemning, å skrive noe som folk kan kjenne seg igjen i. Noe fra oss til publikum som forteller noe om hvem man er eller hvordan man ser på ting, sier vokalisten.

Av andre musikere som bandet mener er flinke med formidlingen av budskap, finner vi Bob Dylan, Frida Ånevik og Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars.

Tekstene kommer i siste liten

Prosessen fra låtidé til ferdig produkt starter gjerne med at Joachim kommer med akkorder som bandet samarbeider om å bygge videre på.

– Så er det sånn: «Margrete, nå er det konsert om tre dager. Har du teksten?».

På konserten de nylig spilte avsluttet de med en låt som har ligget lenge uten tekst, så kom teksten til liv uka før. Videre bruker de å la teksten ligge før de ser på den igjen.

– Er det ikke det forfattere gjør? Lar teksten ligge i en stund for så å se på det igjen?

– Hver gang vi spiller låtene finner vi bedre ut av hvordan vi skal spille de, sier bandmedlemmene videre.

Ærlig uttrykk

Den nye låta produserte bandet selv. De gjorde noen raske valg på øvingsrommet før de gikk i studio med Mikkel Moe. Det ble nærmest en liveinnspilling, som gjorde at det ikke ble så mye produsering i etterkant. De føler at låta fikk et ærlig uttrykk ettersom alle var på samme innspillingsrom. Gitaristen Herman mikset den nyutgitte låta og de tre andre låtene som kommer etter hvert.

– Hvordan fant dere ut at dere ville danne et band?

Det startet som et eksamensprosjekt. Vi har gått på Norges Musikkhøyskole og på Joachims eksamenskonsert begynte det hele. Så funka det bra og vi fortsatte.

Videre avdekker de at de ser for seg et albumslipp i fremtiden.

– Vi vet ikke når, men det kommer nok, sier de.

Ett av flere band med dyr i navnet

Navnet Fabeldyr kom de på da de idémyldret navn. De tenkte på inspirasjonen de drar fra norske, eventyrlige ting.

– I ettertid har vi innsett at det er ganske mange som heter et eller annet med «dyr». Så det er en oppskrift som vi visste helt om, sier bandet.

De ønsker å knytte det visuelle uttrykket opp mot navnet og sier at Margrete er i gang med å tegne bandet som fabeldyr.

Planene fremover handler om konserter i sommer, flere av dem i Oslo, så de gleder seg til å se hvem som kommer. De har også filmet et par livevideoer, én som allerede er ute og én som kommer snart.

– Den 28. juni spiller vi på Uhørt, ved Strøget, sier Fabeldyr-medlemmene.

Powered by Labrador CMS