Film og tv

Den ukrainske regissøren Valentyn Vasyanovych, her i Venezia i fjor høst, er blant filmskaperne som ber kolleger ute i verden om å boikotte russisk film- og fjernsynsbransje.

Ukrainske filmarbeidere ber film- og fjernsynsbransjen boikotte russisk kultur

Syv ukrainske filmskapere og filmarbeidere har sendt et felles brev der de ber om at det internasjonale film- og fjernsynsmiljøet går inn for kulturboikott av Russland.

Publisert Sist oppdatert

De ukrainske filmarbeiderne befinner seg alle fremdeles i det krigsherjede Ukraina, melder Deadline.

– Det er nødvendig å senke et kulturelt jernteppe rundt Russland. Stopp ethvert kulturelt samarbeid med representanter for et terroristland som truer med å ødelegge hele verden. Stopp all kommunikasjon med regissører som fortsetter å leve i det sovjetiske eller sovjetiske paradigmet, heter det fra regissør Valentyn Vasyanovych.

Han deltok i hovedkonkurransen i Venezia med sin kritikerroste – men brutalt ærlige – film «Reflection», som også ble vist under årets filmfestival i Tromsø. Hans tidligere filmer «Black Level» (2017) og «Atlantis» (2019) var Ukrainas Oscar-kandidater til Beste utenlandske film, og med «Reflection» skildret han krigen på Krim i 2014 og etterspillet det å ha vært krigsfange og ha blitt torturert har på den ukrainske kirurgen Serhiy.

De kritiserer også sine russiske kolleger som er imot Putin for å ha utvist «ekstrem passivitet», og beskylder dem for å være «hyklerske» når de nå tar avstand fra krigen. I tillegg til Vasyanovych har regissørkolleger som Roman Bondarchuk, Nariman Aliev, Maryna Er Gorbach, Antonio Lukich og Alina Gorlova undertegnet brevet sammen med filmprodusent Darya Bassel.

– Kultur er politikk. Det er en farlig illusjon at kultur er større enn politikk, at kultur ikke påvirker deg og dine meninger, og ikke kan bli brukt som et våpen, sier Bassel, som også er sentral i en ukrainsk dokumentarfilmfestival viet menneskerettighetsfilmer, Docudays UA, som skulle foregått nå i mars.

Powered by Labrador CMS