Film og tv

President Emmanuel Macron avviser å være med på en jakt på skuespiller Gérard Depardieu.

Macron blir ikke med på #metoo-kjøret mot Depardieu

Mens kulturministeren kaster seg på kjøret mot den kjente skuespilleren Gérard Depardieu, ga president Emmanuel Macron beskjed om at han ikke ville være med på en menneskejakt.

Publisert Sist oppdatert

­Metoo-oppgjøret kom seint i gang i Frankrike. Det er de som mener det aldri har kommet i siget. Men den kjente skuespilleren Gérard Depardieu har det rammet med full styrke.

Depardieu, som nå er 74 år, har medvirket i over 200 filmer og er en av Frankrikes mest kjente skuespillere.

I 2020 ble Depardieu tiltalt i Paris etter påstander om voldtekt og andre overgrep mot skuespilleren Charlotte Arnould.

Skuespiller Helene Darras hevder Depardieu antastet henne under et filmopptak i 2007. I alt 13 kvinner har kommet med anklager om overgrep fra rundt 20 år tilbake og fram til nyere tid.

– Jeg har aldri misbrukt en kvinne. Jeg har aldri vært involvert i noen prosjekter av den typen som framføres i påstandene, Å skade en kvinne ville vært som å sparke min egen mor i magen, hevder Depardieu. Han hevder han blir forhåndsdømt og lynsjet offentlig av det han kaller en mediedomstol.

Sakene er blitt etterforsket. Det er ikke blitt tatt ut tiltale mot ham.

Gérard Depardieu skal derfor kunne regnes som uskyldig. Men slik fungerer ikke #metoo. Anklagene om seksuell trakassering får stadig nytt liv.

NTB melder at den franske kulturministeren Rima Abdul Malak i forrige uke sa at Depardieus oppførsel var skammelig for Frankrike. Hun tok til orde for at han burde fratas Æreslegionen, som er landets høyeste utmerkelse.

For noen uker siden viste kringkasteren France 2 et opptak av skuespilleren på et besøk til Nord-Korea i 2018 der han kom med gjentatte uanstendige kommentarer i nærværet av en kvinnelig oversetter, og han kom også med seksualiserende uttalelser om en liten jente som red på en hest.

Når påtalemyndighetene ikke vil gripe fatt i Depardieu, kommer kravet om at han må straffes på andre måter. Å frata ham Æreslegionen vil være en slik straff ilagt av det offisielle Frankrike.

Det vil ikke Frankrikes president Emmanuel Macron være med på. Han sier skuespilleren er blitt målskive for en menneskejakt etter voldtektsanklagene.

– Dere vil aldri se meg delta i en menneskejakt, sa Macron til kringkasteren France 5 onsdag på spørsmål om muligheten for å frata skuespilleren en statlig utmerkelse.

– Jeg hater den slags ting, la Macron til.

Det er ikke vanlig at politikere går ut med støtte til en som blir anklaget for seksuell trakassering. De anser seg ikke tjent med å risikere et hardkjør i sosiale medier.

Som med Trond Giske

Slik var det også da vår store #metoo-sak raste. Ingen så seg tjent med å støtte Trond Giske offentlig.

Den første anklagen mot Finn Skårderud startet som en #metoo-sak. Det utviklet seg til en sak om misbruk av stillingen som lege. Helsetilsynet har fratatt ham lisensen. En anke vil bli behandlet i løpet av 2024.

Skårderud har en sterk posisjon i flere leirer. Men ingen har gitt ham støtte offentlig. Det vil neppe skje når han er fratatt lisensen.

Powered by Labrador CMS